KRISTIANSAND: — Jeg ser på vedtaket i formannskapet som en utsettelse av saken, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H) til Fædrelandsvennen.

— Akkurat nå henger saken i løse luften, men vi ønsker å få alternativene på bordet slik at vi kan foreta en faktabasert avgjørelse, sier Høyres gruppeleder Hans Otto Lund.

I vinter har Randi Haukom kjempet med nebb og klør for at de mange kulturaktørene som har skapt et dynamisk miljø i det gamle kinobygget skal få bli. På møtet i kulturstyret 7. mars fikk hun flertall for sitt forslag om å be Kristiansand kino kjøpe bygget.

Forankret?

KULTURSTYRELEDEREN: ?Siste ord er ikke sagt, sier Randi Haukom. Foto: Kristin Ellefsen

Men i formannskapet 28. mars var det nettopp partiet Høyre som foreslo –— og fikk flertall for – vedtaket om å lete etter alternative kommunale eiendommer som kan huse Aladdins nåværende leietakere.- Var ikke forslaget ditt som fikk flertall i kulturstyret forankret i resten av Høyre, Haukom?

— Joda, det var forankret helt til topps, hos både ordfører og gruppeleder.

— Men hvorfor foreslo Høyre noe helt annet i formannskapet?

— Noe av grunnlaget for forslaget om at kinoen bør kjøpe Aladdin, var signaler fra kinosjef Petter Benestad om at det kunne være interessant. Nå viser det seg i etterkant at han har blitt veldig skeptisk, og derfor ble det formulert et nytt forslag. Men det tolker jeg egentlig bare som en utsettelse av saken. Jeg vet at administrasjonen har lett etter alternative steder uten å finne noen.

— Så du tror konklusjonen blir at det ikke finnes passende lokaler, og at Aladdin likevel bevares?

— Det er ikke snakk om bare å finne noen kontorlokaler, men et sted som også kan vise film. Det skal godt gjøres å finne et sted som tilfredsstiller alle behov, og samtidig kan ivareta miljøet med alle synergier som skapes der, sier Haukom og understreker at siste ord om Aladdin ikke er sagt:

Kulturakse

GRUPPELEDEREN: ?Vi må få fakta på bordet, sier Hans Otto Lund. Foto: Reidar Kollstad

— Hvis konklusjonen blir at det ikke finnes alternative lokaler, må saken opp igjen, og kanskje må vi fatte et enda sterkere vedtak, fortsetter hun og viser til Arbeiderpartiets forslag som ble fremmet i formannskapet, nemlig at Aladdin ikke selges, og at det utredes ulike modeller for kulturdrift i bygget. Bare Ap og Venstre stemte for, men Randi Haukom mener det kan bli løsningen.- Jeg vil i alle fall foreslå det, sier hun.

— Det er ikke bare å sette alle leietakerne på porten, for kommunen må uansett tilby dem noe annet som også koster penger. Det dreier seg tross alt ikke om hvem som helst, men om kompetansesentre med statlig støtte. Dette er utrolig viktige folk for oss, og på Aladdin dyrkes den kulturelle underskogen fram. I Kvadraturplanen skisseres i tillegg en ny kulturakse fra Torvet til Kilden, og i så måte har jo Aladdin en fantastisk beliggenhet, sier kulturstyrelederen som ikke bekymrer seg for selve driften i bygget:

— De miljøene er så seriøse at de er fullt kapable til å drive det selv, mener hun.

Alternativer

Høyres gruppeleder i bystyret, Hans Otto Lund, ønsker nå å få en ny sak på bordet fra administrasjonen:

— Det ligger et vedtak om salg fra 2009 som et bakteppe her, men senere har det skjedd endringer med framveksten av et miljø som mange ser et stort potensial i. Nå vil vi ha en sak som viser hva som finnes av alternative lokaliteter, sier han.

Kulturdirektøren tok 18. november i fjor aktørene på Aladdin med på en rundtur til Musikkens Hus, Norges Bank-bygget og Lumber, uten at noen av stedene lot til å friste. Lund vil likevel se mulighetene svart på hvitt.

— Det er to krav som fremstår som viktige, nemlig mulighet for samhandling i miljøet, og visning av digital og analog film. Vi ønsker å vite om det finnes andre steder der disse kravene oppfylles, sier Lund.

— Hvis det ikke gjør det, vil da Aladdin vurderes på nytt?

— Ja, da kan det være en mulighet. Men det vil også snart komme flere nye opplysninger som gjør beslutningsgrunnlaget klarere. Det ene er hvilket økonomisk potensial det ligger i å selge, for her må det utarbeides nye tall. Det andre er reguleringsplanen som kommer til byutviklingsstyret i mai, og det tredje er den nye kulturpolitiske strategien som kommer på høring til sommeren. Først når alle disse tingene kommer på bordet, blir det et reelt konfliktnivå omkring saken for da blir meningene faktabasert, mener Hans Otto Lund.

Imponert

Høyres gruppeleder har tidligere vist forståelse for Aladdin-aktørenes ønske om å drifte bygget selv, og senest i november sa han dette til Fædrelandsvennen:

— Dette bygget er veldig spesialtilpasset mye av det som nå foregår der, og det vil bli veldig, veldig mye dyrere dersom et annet bygg skal tilpasses disse tingene.

Nå avventer han en liste over konkrete alternativer for et kulturmiljø han karakteriserer slik:

— Det er kjempespennende. Jeg er virkelig imponert over hva de har fått til.