KRISTIANSNAD: — Vi må prøve å få dette til, og vi har ennå litt tid på oss, sier Randi Haukom (H).

Kulturstyrelederen er blant dem som forsøker å snu det vedtatte salget av gamle Aladdin Kino. I morgen skal saken opp i formannskapet, etter at bystyret i 15. desember vedtok å utsette salget. Dersom dette skal bli en realitet, må formannskapet i dag gi kommuneadministrasjonen langt mer konkrete føringer enn de hittil har gjort.

Politikerne i flere partier ønsker nå å utsette det vedtatte salget av Kongensgate 6. hvor Aladdin kino holdt til tidligere. Huset har de siste årene vokst til å bli et kulturelt kraftsenter, hvor profesjonelle kulturinstitusjoner som Norsk forfatteforum, Cinemateket og Sørnorsk Filmsenter med flere blomstrer. Denne veksten har skjedd etter at politikerne vedtok å selge bygningen i 2009, og det siste året har brukerne drevet kraftig lobbyvirksomhet for å snu proesssen. Inntekter fra salget er innbakt i handlingsprogrammet for 2012-2015, og innen nyttår skal huset i følge de tidligere vedtakene være klart for salg.

Ny kulturstrategi

Men 15. desember vedtok bystyret å utsette salget for å avvente utarbeidelsen av ny kulturstrategi. Denne arbeider kommunens kulturkontor nå med å utarbeide, men det er lite sannsynlig at den er vedtatt før salget til kommende årsskifte.

— Det som kom fra bystyret er et oversendelsesforslag, og dermed er ikke saken realitetsbehandlet, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe. Den andre siden av saken er at den planlagte kulturstrategien ikke vil ta for seg konkrete bygninger og adresser. Anbefalingen fra administrasjonen er følgelig at Aladdin selges som planlagt, før ny kulturstrategi er klar, tidligst ved årsskiftet.

Men dette vil politikerne altså fremdeles ikke ha noe av, og sjansene er store for at rådmannens forslag ikke blir tatt til følge på dagens formannskapsmøte. Venstres Dag Vige er helt sikker på at det er feil i protokollen fra bystyret 15. desember:

Finne penger annetsteds

— Jeg vet at vi behandlet dette som et realitetsforslag i bystyret, og dette presiserte jeg uttrykkelig, sier Vige.

Han var mannen bak forslaget som ble vedtatt i bystyret, og i dag kommer han til å foreslå å sende saken videre til kulturstyret.

Arbeiderpartiets Terje Næss er enig i Viges intensjon om å utsette salget, og han vil sende saken til behandling i tertiærrapporten til våren. Det innebærer at politikerne i så fall forsøker å finne dekning annetsteds for pengene det er budsjettert med fra salget av Aladdin.

Randi Haukom (H) er enig:

— Dette er ikke et bestemt kronebeløp, men en sum som er innbakt i et samlebeløp for salg av kommunale eiendommer, sier Haukom.

Kirsten Bonnén Rask er en av de nyeste "innbyggerne" på Aladdin etter at hun i januar overtok jobben som leder i Sørnorsk Filmsenter. Hun håper sterkt at politikerne finner en løsning:

— Et eventuelt salg vil ikke være spesielt morsomt for oss. Vi har etablert et meget godt samarbeid i huset, og det er utrolig fruktbart å kunne utveksle erfaringer med hverandre. Nå kommer snart også Sørf inn i de ledige kontorene her, og da blir miljøet enda større, sier Bonnén Rask.