— Om man selger 49 prosent, får man dem ikke tilbake. Da er toget gått, sier Geirmund Lykke, styremedlem i nyetablerte KinoNor.

Kinoene i Trondheim og Tromsø har dannet landets tredje største kinokjede; KinoNor. Fra venstre styreleder Grete Ovanger i Aurora kino, kinosjef Geir Martin Jensen i Aurora, kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim og styreleder Geirmund Lykke i Trondheim kino. Foto: Sigurd Moe Hetland

Lykke er også styreleder for Trondheim kino, som sammen med den nordnorske kinokjeden Aurora har startet den kommunaleide kinokjeden KinoNor. De ønsker at bystyret i Kristiansand skal tenke seg om en gang til før de senere i høst skal stemme over om 49 prosent av aksjene i Kino Sør skal selges til kinokjeden Nordisk Film, eid av danske Egmont.— Vi er veldig interessert i å få med Kristiansand, fordi det er en stor kino som vil øke vår markedsandel. Bakteppet vårt er at vi ser at svenske og danske selskaper øker sin andel og posisjon, og da blir vår posisjon svekket. Jeg håper de av politikerne i Kristiansand som er i tvil, kan få et nytt alternativ, sier Lykke.

- Fornuftig pris

Trønderen sitter også i bystyret i Trondheim for KrF, og har vært i dialog med sin partikollega Jørgen Kristiansen i Kristiansand. Varaordføreren er godt kjent med KinoNors planer.— Jeg er ikke fremmed for tanken. Men bystyret har bedt om at administrasjonen utreder muligheten for å selge 49 prosent. Vi venter på saken, men styringssignalene er at prisen er fornuftig. Men det er 53 bystyremedlemmer som skal avgjøre dette, sier Kristiansen, og opplyser om at KrFs bystyregruppe er splittet om saken.

Jørgen Kristiansen (t.v.) sier KrFs bystyregruppe er splittet. Styreleder i Kristiansand Kino Holding, Espen Saga (t.h.), håper bystyret stemmer for salg. I midten ordfører Arvid Grundekjøn (H). Foto: Reidar Kollstad
Mette Gundersen (Ap) Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Vi var i mot salget i utgangspunktet, og jeg frykter prosessen har kommet så langt nå at det vanskelig lar seg stoppe. Men det beste ville være at bystyret stoppet et salg. Når det gjelder dette nyetablerte selskapet, så kjenner jeg ikke til det og skal være forsiktig med å uttale meg om det, sier Aps Mette Gundersen.

- En spennende idé

Melissa Jocelyn Lesamana (SV) har vært en av de sterkeste kritikerne til salg av kinoen. Det er hun fremdeles.

Melissa Jocelyn Lesamana (SV) Foto: Torgeir Eikeland

— Dette var en spennende idé, og vitner om at det er futt i kommune-Norge og kinosektoren. Jeg synes Kristiansand skal tenke seg om. Et offentlig samarbeid er å foretrekke, fremfor et salg som vil gi irreversible muligheter for et samarbeid i fremtiden, sier Lesamana.Lykke har fulgt med på skriveriene rundt det mulige salget av Kino Sør, og mener at ikke alle sider av et eventuelt salg har blitt like godt belyst.

— I forhold til prisutvikling ser vi at prisene har økt kraftig i Oslo etter at Nordisk Film tok over der. Og jeg har sett at en viktig begrunnelse for salg er å bli del av et større kompetansemiljø. Det får de i hvert fall like godt her, som i samarbeid med danskene, mener Lykke.

- Ikke veien å gå

Styreleder i Kristiansand kino Holding, Espen Saga, er sikker på at de har valgt riktig.

— Vi var kjent med initiativet i Trondheim, og hadde løse samtaler med dem. Men vi fant ut at det ikke var veien å gå. Vi valgte Nordisk Film, som vi mener er best egnet som samarbeidspartner, sier Saga, som håper salget går gjennom i bystyret.- Jeg ønsker KinoNor lykke til, men jeg har ikke tro på et slikt samarbeid, med trange kommunebudsjett. Man trenger en sterk, økonomisk aktør i ryggen, sier styrelederen.