— Det er ikke tvil om at godværet i vår og sommer har påvirket besøket, sier kinodirektør Kim Skarning Andersen i Kinosør til Fædrelandsvennen.

Få storfilmer og skilte med i sommer har også påvirket besøket.

— Vi har imidlertid budsjettert for dette og satser på at storfilmene som kommer i høst, spesielt Sabeltann-filmen, skal gi oss et greit resultat til slutt, sier Andersen.

Sabeltann i september

25års-jubilanten Kaptein Sabeltann blir nemlig å se i storsatsingen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama som har premiere i slutten av september. Produksjonen har kostet rundt 50 millioner kroner og filmen er solgt til hele 73 land.

— Oppfølgerfilmene i trilogiene Hobbiten og Hunger Games er også filmer vi håper skal trekke masse publikum, sier kinosjefen.

2013 katastrofalt år

Kim Skarning Andersen, kinodirektør Foto: EVA MYKLEBUST

Den regionale kinokjeden Kinosør eier kinoene i Kristiansand og Arendal og drifter kinoene i Grimstad og Farsund. Andersen er fornøyd med inntjening og besøk, til tross for en nedgang i både inntekter og resultat fra 2012 til 2013.— Fjoråret sett under ett er vi relativt godt fornøyd med. 2013 var et katastrofalt år for kino-Norge, og det var Solan Gundersen som til slutt redda året, forteller Andersen, og legger til at en halv million av resultatfallet fra 5,7 millioner i 2012 til 3,3 millioner kroner i 2013 kan forklares med fusjoner og interne kostnadsflyttinger.

Farsund overrasker

Selv om besøkstallet ved de enkelte kinoene er ganske likt sett i forhold til innbyggertallet, trekker kinosjefen fram Farsund som en hyggelig overraskelse.

— I lille Farsund er det en ganske solid masse som går på kino og bruker kiosken. Med tanke på konkurransen fra både Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord er vi godt fornøyde med inntjeningen i Farsund, sier Andersen.

Billettprisene skrudd opp

At billettinntektene for fjoråret falt mer for Kinosør enn resten av landet, 1,7 prosents nedgang på landsbasis mot 5,6 prosents nedgang for Kinosør, begrunner kinosjefen med lavere billettpriser enn i sammenlignbare store byer.

— Vi hadde vesentlig lavere billettpriser enn resten av landet i fjor, men med prisøkningen vi gjennomførte i år, er vi mer på linje med konkurrentene, sier Andersen.

Konkurrerer om fritida

Når det gjelder konkurransen fra filmleietjenester på nett, som Netflix, er kinosjefen ikke så bekymret for den.

— For oss gjelder det å være best på lyd, bilde og komfort, samt det sosiale aspektet. Og i en by som Kristiansand er det først og fremst folks fritid vi konkurrerer om, ikke primært filmleietjenester, forklarer Andersen og viser til Dyreparken, Kilden og Aquarama som vel så store konkurrenter som Netflix.

— Kinosør har vært et lokomotiv i bransjen med digital kino, 3D og digital lyd. Vi skal fremdeles ligge i front, og har nylig oppgradert lydanlegget i Arendal og tar for oss lydanlegg og stoler i Grimstad til høsten, sier Andersen.

Regional kinokjede

Kinosør har også ambisjoner om å utvide sitt nedslagsfelt på Sørlandet.

— Vi vil se på muligheten for å utvide vårt nedslagsfelt på Sørlandet. Det er ikke noe mål å vokse i seg selv, men størrelsen teller i forhandlinger om både filmtilbud og pris, sier kinodirektør Kim Skarning Andersen, som ønsker å tilby andre kommuner sine tjenester.

Hvilke kommuner det gjelder ønsker han ikke å gå ut med nå.

Driftsavtalene Kinosør har med Farsund og Grimstad kommuner utløper begge i løpet av de nærmeste 12 månedene. I begge avtalene er det imidlertid opsjoner om fem års videre drift.

— Vi er i utgangspunktet positive til å videreføre driften, og i dialog med Grimstad kommune for øyeblikket, sier Andersen. Avtalen med Grimstad utløper til jul, mens avtalen med Farsund løper til neste år.

Svaberg fremfor kino

Varmen og mangel på storfilmer påvirker også besøket på eTeateret i Lillesand.

— Vi hadde store forhåpninger til at folk skulle karre seg fra svabergene til kinoen, men vi må nok innse at dette ikke har vært vår beste juli, sier kinosjef for eTeateret i Lillesand, Elisabeth Dahl.

Hun mener kvaliteten på filmtilbudet har mye å si og at manglende storfilmer har påvirket besøkstallet i negativ retning.

— Tidligere har vi opplevd at varmt sommervær fører til at folk besøker mørke og svale kinosaler på kvelden, men ikke i år. Det har nok mye å gjøre med manglende storfilmer, men også få barnefilmer som trekker publikum, sier Dahl, som i likhet med Kinosør har stor tro på filmhøsten.

— Høst er filmtid, og vi gleder oss noe helt enormt til å vise fram Kaptein Sabeltanns univers.

Kinosør AS
20132012
Inntekter66,869,1
Ord. avskrivninger3,13,2
Driftsresultat3,25,0
Resultat før skatt3,35,7
Anleggsmidler14,715,8
Omløpsmidler18,616,1
Egenkapital8,38,3
Langsiktig gjeld6,47,0
Kortsiktig gjeld18,516,7
Regnskapets info.nivå{smile}
Inntjening{numb}{smile}
Betalingsevne{numb}{sad}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)