KRISTIANSAND: «Rydd opp! Få protestfestivalen tilbake på statsstøtte» , står det i en helsides annonse i Fædrelandsvennen fredag.

En rekke kjendiser har signert følgene opprop: «Vi som har signert her, protesterer mot at Protestfestivalen står i fare for å dø. Vi appellerer til statlige kulturmyndigheter om å sikre at Protestfestivalen — den verneverdige blomsten i Norges festivalflora - sikres økonomisk grunnlag for å fortsette sin unike virksomhet».

- Viktig

Jahn Teigen, Mia Gundersen, Unni Askeland, Hege Storhaugm, Jon Micheletrt, Edvard Hoem, Margreth Olin, Frode Thuen, Inger Lise Rypdal, Mari Boine, Terje Formoe og Sylfest Lomheim er blant kjendisene som har signert oppropet.

— Jeg mener at det er viktig med en festival som Protestfestivalen. Det er viktig at alle slags meninger slippes fram. Man kommer for sjelden i dybden av debatter. Det er for lite meningsbrytning. Det er sjelden at man helt åpent møter folk som har helt ulike oppfatninger. Det trenger vi mer av, og det er en viktig del av samfunnet vi lever i, sier Terje Formoe.

Mistet statsstøtte

Sylfest Lomheim opplyser at han er mangeårig deltaker på Protestfestivalen, oftest som debattleder.

— Grunnen til at jeg har sagt ja til disse oppdragene, er at jeg sett dette som en veldig viktig meningskanal i samfunnsdebatten.

Bakgrunnen for oppropet er at festivalen i år mistet statsstøtten. I flere år ble den støttet enten gjennom statsbudsjettet eller gjennom kulturrådet. I år måtte de søke direkte til Kulturdepartementet men fikk avslag. Festivalen støtets videre av stiftelsen Fritt Ord, Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune og lokalt næringsliv.