— Vi mangler 400.000, og får vi ikke inn det så blir det ikke festival i år.

Det sier Protestfestivalens nye styreleder, Lars-Ivar Gjørv.

— Hovedsponsorer er på plass, det er Sparebanken Sør og Kristiansand kommune, og vi søker diverse andre også men er helt avhengige av 400.000 i lokal støtte. Vi har tro på det, men er også realistiske. Og vi mener det vi sier. Får vi ikke inn de 400.000 så blir det ingen festival. Sånn er det bare, forklarer styrelederen.

Lars-Ivar Gjørv, kommunalsjef i Iveland kommune. Styreleder, skal jobbe med økonomi og søknader: "Protestfestivalen er en upolert diamant, og det er viktig å bevare det rå og upolerte - ikke slipe det ned slik at det ender opp som hvilken som helst festival." Foto: Kjartan Bjelland

Protestfestivalen mottok statsstøtte i flere år, men Kulturrådet har nå faset ut denne støtten. Som debattfestival oppfyller den ikke kriteriene som stilles for støtte til kunst— og kulturarrangementer.Les kulturredaktørens kommentar: Ny vår for en sliten festival.

Forutsigbarhet i stedet for støy

Festivalen har vært preget av ustabilitet i lang tid og regelmessig har det blitt snakket om nedleggelse. Festivalsjef Svein Inge Olsen sier han har følt seg alene de siste årene, med litt for mange oppgaver han ikke mestrer. Planen er at det nyvalgte styret skal avlaste Olsen på en helt annen måte enn tidligere.

— Vi som styre kan få inn større forutsigbarhet, slik at festivalsjefen kan konsentrere seg om program og gjennomføring. Han er veldig god på det, det har han vist i mange år. Vi skal bort fra den skippertaksvarianten som har vært, spesielt når det gjelder økonomi og struktur, sier nestleder Svein Hjorthaug.

Protestfestivalen har fått skryt og støtte fra markante personligheter, både nasjonalt og internasjonalt. De har også fått jevnlig kritikk fra mange hold. Svein Inge Olsen mener det skal være litt støy rundt festivalen. Men styreleder Gjørv påpeker:

— All støy er ikke god støy. Den type støy som var i fjor, at frivillige ikke fikk betalt for kjøregodtgjørelser før et halvt år etterpå, det er ikke nødvendig. Vi ønsker forutsigbarhet, og forhåpentligvis går vi inn i 2017 med alle fakturaer og regninger gjort opp og en buffer til løpende drift i 2017.

Svein Hjorthaug, konsulent i Storform AS. Nestleder i styret, skal jobbe med sponsorer, økonomi og markedsføring: "Protestfestivalen er befriende annerledes i form og uredd i innhold. Jeg tror den er viktig for mange. Det engasjerer meg og jeg har lyst til å bidra." Foto: Kjartan Bjelland

— Har noe av kritikken underveis vært berettiget, Olsen? Har du tatt til deg noe spesielt? - Det er klart det går innpå meg, man er jo sårbar. Men noe av kritikken har vært urettferdig. Særlig en del av det som har vært i Fædrelandsvennen, synes jeg. Jeg har egentlig opplevd at festivalen har hatt større anerkjennelse utenfor byen og det er et tankekors. Men det har vært litt støy innad i staben. Det treffer jo meg og er på en måte berettiget. Vi har ikke hatt en stabssjef og det er forskjellige personligheter der. Men jeg synes ikke vi har tatt skade av det, verken utad eller innad, sier festivalsjefen.

Samme form som før

Arkitekten bak det nye styret som ble valgt i mars, er Øyvind Økland. Han har tidligere vært involvert i Protestfestivalen som debattleder, og er også ny rådsleder for festivalen.

— Jeg så at Svein Inge var veldig alene, at han trengte støttespillere rundt seg, så jeg spurte ham om jeg kunne høre litt rundt. Da tenkte jeg med en gang på Lars-Ivar for jeg visste hva han sto for. En uke senere så hadde vi et nytt styre, forteller Økland, som tror det nye styret vil bidra til at potensielle sponsorer kan få ny tillit til festivalen.

Øyvind Økland, førsteamanuensis NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Rådsleder, skal også være debattleder i festivalen: "Jeg synes det er en utrolig spennende festival, som tar opp dagsaktuelle temaer som er viktige å debattere." Foto: Kjartan Bjelland

Styremedlemmene sier de ikke har lagt noen premisser for programinnholdet, og arrangementsformen vil bli som før. Ifølge Olsen har antall besøkende ligget stabilt på mellom 3000 og 4000 de siste årene. — Det er andre tider enn da festivalen startet for 16 år siden. Er den fortsatt viktig?

— Mye av samfunnsdebatten foregår nå på en eller annen mediaplattform, enten i sosial eller kommersiell media. Protestfestivalen skaper møteplasser, på puber og i telt, hvor folk kan bryte meninger over bordet og over en øl. Det er nesten litt motstrøms. Så kanskje har festivalen aldri vært så viktig som nå, sier Svein Hjorthaug.