— Det virker som de endelig har skjønt at dette er en lovfestet rett, sier Trond Arntzen. 20. januar leverte han inn et såkalt innbyggerforslag til Kristiansand kommune, ledsaget av 473 underskrifter.

Forslaget er forankret i kommunelovens paragraf 39a. Bestemmelsen ble i 2003 innført som et tillegg til lokaldemokratiet. Dersom du samler 300 underskrifter fra innbyggerne i en kommune er politikerne nødt til å ta forslaget ditt opp til behandling innen seks måneder.

Arntzens forslag gikk ut på å åpne Kristiansand teater (populært kalt «Agder teater«) for bruk til arrangementer hvor publikum har adgang.

— Det er vedtatt at bygget skal vernes, og den beste måten å ta vare på et bygg er å bruke det, sier Arntzen.

Det kostet ham betydelig press å få kommunen med på å ta opp saken i bystyremøtet 17. juni.

Læringskurve

— Vi er ikke vant til å jobbe med innbyggerforslag, og både jeg og de andre i staben har hatt bratt læringskurve i dette tilfellet, sier teknisk direktør Ragnar Evensen.

Etter å ha ventet på svar i tre måneder purret Trond Arntzen 21. april. Etter litt fram og tilbake fikk han 20. mai følgende svar fra saksbehandler Erik Søderlind i Kristiansand eiendom.

«Som jeg har nevnt for deg er det ikke nødvendig å lage en ny sak for Bystyret i forbindelse med utleie av Kristiansand Teater. Det har vært mulig å leie teateret, også til aktiviteter med publikum. For de interessentene vi har vært i samtale med har det ikke vært vilje til å betale en akseptabel leie.«

«Ikke aktuelt«

Fædrelandsvennen har imidlertid vært i kontakt med flere potensielle leietakere som kort og godt har fått beskjed om at teateret ikke er mulig å leie til publikumsformål.

— Vi fikk bare vite at det ikke var aktuelt, sier Kjetil Nordhus i Sørf. Både regissør Kristian Mosvold og Assitej-festivalen ved Hilde Annette Aakre har lignende opplevelser. Alle har forholdt seg til kommunens kulturkontor ved Jørgen Skauge.

— Vi har fått beskjed fra Kristiansand eiendom om at det i praksis ikke er til leie for publikumsaktivitet. Prisen for å sette det i forskriftsmessig stand er for høy, sier Skauge.

21. mai sendte Trond Arntzen klage med kopi både til kulturdirektør og teknisk direktør. Først tirsdag ble det kjent at kommunen har snudd, og at saken skal opp i bystyret 17. juni.

Ikke klar over

Saksbehandler Erik Søderlind sier:

— Jeg var ikke klar over at dette måtte behandles politisk uansett. Siden det som spørres etter i forslaget alt er innfridd, regnet jeg med at vi ikke trengte å ta dette videre.

— Men flere har jo fått beskjed om at det ikke er til leie for publikumsformål?

— Det er åpent for utleie, men det har i praksis ikke vært mulig. Det koster altfor mye å oppgradere teateret til forskriftsmessig stand, slik at leien ville blitt uforholdsmessig høy, sier Søderlind. Han erkjenner at kommunikasjonen i denne saken kunne vært bedre.

— Hvor mye koster det å få det i forskriftsmessig stand?

— De tallene jobber vi med. De skal inn i saksframlegget for politikerne, sier Søderlind.