— Det er på grensen til absurd når kommunen selv er den store forurenseren, og så inviterer barnehager og frivillige til å samle det opp gratis i etterkant på Strandryddedagen, sier Nina Hove, som selv slo alarm og senere politianmeldte forholdet da plastkablene oversvømte hele skjærgården i Kristiansand i vinter.

Nå har hun og de andre kunstnerne i gruppen Kunstitusjon laget utstillingen Arrivals, som viser den groteske siden av skjærgården, som ingen vil vedkjenne seg: Enorme mengder søppel.

Dette er plastinnholdet som dr. Jan van Franeker fant i magen på en havhest i forbindelse med prosjektet "Save the North Sea". Man regner med at 95 prosent av disse måkene har plastinnhold i magen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi håper utstillingen kan få folk til å tenke seg om, sier Karen Pettersen.

Strandrydde- ## dagen

Utstillingen består av søppel samlet opp i skjærgården i Kristiansand på Strandryddedagen 9. mai. Over hele landet deltok 25.000 mennesker i den store dugnaden. Her finner du alt tenkelig søppel: Fjernsynsapparater, sykler, båter, garn, ballonger, fotballer, leker, handlekurver, bildekk og selvfølgelig plast i alle tenkelige størrelser og formater. Bare for å ha nevnt litt av alt kunstnerne byr på.

— Det mest overraskende er egentlig hvilke enorme mengder søppel som ligger i skjærgården. Det er skremmende, sier Ylve Thon.

Søppelet ligger nå spredd over hele Kunsthallen. Eimen av søppel og sjøvann ligger tungt over utstillingslokalene.

— Dette er bare en liten del av søppelet som ble samlet opp. Og fortsatt ligger det store mengder søppel igjen. Vi klarer ikke å rydde opp alt i løpet av én dag, sier Jorann Abusland.

Plastkablene

Plastkablene fra byggingen av den nye cruisekaia til Kristiansand Havn er en egen del av utstillingen.

Naysa Andrade (t.v) og Nina Hove måler opp plastkablene som har forurenset skjærgården under byggingen av den nye cruisekaia til Kristiansand Havn. Utstillingen består til nå av 20 kilo av all plasten som er funnet. De inviterer publikum til å ta med mer. - Fortsatt kommer det mengder med plast til land hver eneste uke, forteller Hove. Foto: Kjartan Bjelland

— Hver dag kommer det nye mengder med sprengkabler til land. For en drøy uke siden samlet vi opp tre søppelsekker i havna. Uka etter fylt vi opp en ny bag med plastkabler. Det nytter heller ikke å plukke opp alt. Skal man løse problemet i fremtiden, må man finne andre metoder for å få rene steinmasser. Man må spørre seg om sprengmasse fra fjell er egnet til å bruke i sjøen, sier Nina Hove.Kunstnerne frykter at utbyggingen av den nye havna i Kongsgårdbukta kan bli en reprise.

— Når daglig leder Kjell Kokkersvold fra Kokkersvold AS sier til Fædrelandsvennen at det er så kostnadseffektivt å sprenge ut fjell til fyllmasser i sjøen, så risikerer vi at plastkablene blir et fast innslag i skjærgården, sier Karen Pettersen.

Miljøprosjekt

— Kunstutstillingen er et miljøprosjekt. Vi ønsker blant annet søkelys på problemet med mikroplast i havet. Fortsatt vet vi for lite om hvilke konsekvenser det får med all plasten som havner i havet, sier Jorann Abusland.

Med i utstillingen er blant annet plastinnholdet som er funnet i døde måker på Sørlandet.

— Når plasten brytes ned til mindre biter, blir den spist av fugler og fisk, som også dør på grunn av dette, sier Ylve Thon.

— Plast er et fantastisk materiale i ting som skal vare. Men når det brukes som engangsemballasje, skaper det store problemer, sier Nina Björkendal.