— Det låter i utgangspunktet interessant med gratis husleie, sier Jon Gotteberg.

Han leder Studentsamskipnaden i Agders kulturdrift, og har fått med seg at Kristiansand Næringsselskap AS (Knas) vil kjøpe Kristiansand teater for om mulig å lage studenthus der.

Torsdag bestemte både kulturstyret og byutviklingsstyret seg for å anbefale salg til Knas for 20,5 millioner kroner. Men kulturstyret vedtok et vilkår om at Knas må lage et konsept for drift og innhold før salg kan skje. Venstres forslag om å gå i forhandlinger med de to andre budgiverne Menko AS og Nordic Gadgets AS fikk ikke flertall. Salget skal i teorien sluttbehandles i kommunalutvalget 17. desember.

Flere politikere har kritisert Knas for å ha lagt fram en tynn prosjektskisse for bruk. I budet fra Knas inngår også en tanke om å la studentene leie huset gratis.

Fem år gratis

Jon Gotteberg i Sia brant seg på å drive studenthus i Pir6. Han er avventende positiv til Knas og planene for teateret. Foto: Kjartan Bjelland

«Vi tenker oss primært å bruke teateret til et litteratur/studenthus. For å lykkes med en slik etablering tror vi det er avgjørende at huset får lov å utvikle seg over tid, av brukerne selv. Vi ønsker å etablere en dialog med studentmiljøet/SIA for å avklare interessen og muligheten. Vi vil akseptere at huset brukes noen år uten at det betales leie for å sikre best mulig vekstvilkår for et slikt studenthus. Om det er interesse hos studentene tenker vi oss konkret at det ikke betales leie for en periode, eksempelvis 5 år, med opsjon på videre leie«, heter det i budet.

Brent barn

— Vår erfaring med studenthus i sentrum er at det er en kostbar affære. Pir6 var godt besøkt, men driftsutgiftene ble for høye, sier Gotteberg.

Det var sommeren 2014 studentkroa måtte legge ned etter fem års drift.

— Vi tok en stor kostnad med å legge ned stedet, og det er derfor vi per i dag ikke har noen planer om å etablere oss igjen i sentrum. Det kan være interessant dersom Knas nå tilbyr oss lokaler uten driftsutgifter. Men de har ikke vært i kontakt med oss, og dette er ikke noe vi har drøftet internt i Sia, understreker Jon Gotteberg.

Direktør i Knas, Jan Omli Larsen, har ikke lyst til å utdype det som står i budet om husleie:

— Dette skal vi konkretisere etter hvert som prosessen går videre. Det som står i budet får stå for hva det er, sier Omli Larsen.

Forventninger

Pir6 åpnet vinteren 2009 og måtte legge ned sommeren 2014. Foto: Lars Hoen

— Hvorfor har dere ikke vært i kontakt med aktuelle samarbeidspartnere før dere la inn budet?- Dette var fordi vi ikke ville skape overdrevne forventninger hos mulige samarbeidspartnere. Men vi har en del gode referansepersoner som vi har diskutert prosjektet med, sier Omli Larsen.

I budet er også muligheten for litteraturhus i teateret nevnt. Alf Kjetil Igland leder en komité som i fire år har jobbet for å få i stand et litteraturhus i Kristiansand. Heller ikke han kjente til planene fra Knas.

— Det virker som de har kastet seg litt rundt da de kom på dette med litteraturhus, sier Igland. Inntil videre har komiteen for litteraturhus en intensjonsavtale med eierne av Norges Bank om lokaler.

— Men teateret kan være et aktuelt lokale dersom det kommer forslag om det fra dem som har kjøpt det, sier Igland.