— Kors? Nei, det er ikke noe problem. Jeg ser i hvert fall ikke noe problematisk med det, men meningene kan selvsagt variere, sier Akmal Ali.

- Vi tåler symboler

Avisen Dagen skrev fredag at UDI har bedt kristne leirsteder som skal være midlertidige asylmottak om å fjerne korsene fra lokalene. Blant de som har gjort dette, er Åpta Misjonssenter i Farsund. De hadde et kors i matsalen.

Etter at Fædrelandsvennen omtalte saken,har det kommet heftige reaksjoner på Facebook med flere hundre kommentarer.

Åpta Misjonssenter i Farsund. Foto: NMS

Flere muslimer skriver også at det ikke er noe problem for dem å se et kors.Akmal Ali mener at muslimene som rømmer fra krig tåler et kors i matsalen.

Han minner om at kristne og muslimer levde side om side i Medina uten at det var et problem. I senere konflikter har kristne og muslimer søkt tilflukt i hverandres hus.

Muslimer er ikke imot religiøse symboler

— Muslimer er ikke imot religiøse symboler. Såpass tolerant må man være. Jeg tror dette gjenspeiler at det er andre i Norge som er imot alle religiøse symboler, sier han.

Sprer negative holdninger

Stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener UDI kan være med på å skape negative holdninger til asylsøkere når de krever at kors fjernes fra midlertidige asylmottak.

Hans Fredrik Grøvan har sammen med resten av KrFs stortingsgruppe bedt justiminister Anders Anundsen få UDI til å ligge unna korsene. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg reagerer veldig sterkt på dette. Her er det snakk om å skaffe overnatting til mennesker som trenger hjelp og bistand her og nå. Så bruker UDI i stedet tid og krefter på å be eierne fjerne kors, sier Hans Fredrik Grøvan.Kristelig Folkepartis stortingsgruppe har lørdag henvendt seg til justisminister Anders Anundsen.De vil at statsråden ber UDI om å ligge unna korsene.

Ikke forståelse

— Jeg har snakket med mange som ikke liker dette. Jeg tror de som kommer hit og skal bo på et sted med religiøs tilknytning fint tåler noen kors. Vi tar dem imot av nestekjærlighet og barmhjertighet. At de møter grunnlaget for dem barmhjertigheten kan ikke være en provokasjon, sier Grøvan.

Han tror heller ikke muslimer ville reagert.

— Dette er noe UDI har skapt, så blir det i stedet stemplet som om muslimene ikke vil ha det. Det er langt fra sannheten at de ikke vil bo på et sted med kristne symboler, mener Grøvan.

Dette er noe UDI har skapt

— Tror du et kors kan vekke vonde minner for enkelte?

— For de aller fleste har krigen de rømmer fra helt andre utspring enn fra kristendommen. Dessverre er det en annen religion som blir brukt som grunnlag for krig. Nei, det har jeg ikke forståelse for, sier Grøvan.

- Verdimessig nøytralt

UDIs regler er begrunnet med at overnattingstilbudet skal være verdimessig nøytralt.

— Det vil si at det ikke bærer preg av å tilhøre en spesiell religion eller livssyn. Botilbudet skal kunne brukes av alle mennesker som søker asyl i Norge, uavhengig av opprinnelsesland, politisk ståsted, religion og livssyn. Dette gjelder både faste og midlertidige mottaksplasser, også akuttplasser, skrev avdelingsdirektør Christine Wilberg til Vårt Land tidligere i år.

-Grip inn

Vidar Kleppe fra Demokratene reagerer også på UDIs praksis.

— Jeg er ganske overrasket over at ikke UDI har ordnet opp. Asylsøkerne har rømt fra et muslimsk land. Da kan det ikke være noe problem at de får se et kors, sier Kleppe. Han mener regjeringen må gripe inn og instruere UDI til å la korsene henge.

— De som blir støtt av et kors har ikke asylgrunn og bør sendes hjem igjen, mener Kleppe.