KRISTIANSAND: — Retten til å være seg selv, uavhengig av religion eller kjønnsliv, tar man gjerne for gitt, men de siste dagene har vi sett at vi ikke nødvendigvis kan det. Flaggbrenningen, og bannerne vi helst skulle vært foruten, har gjort oss kampklare, sinte og lei, sier Stian Storbukås (Frp).

I ordfører Harald Furres fravær inviterte han lørdag morgen arrangørene av Skeive Sørlandsdager til frokost på rådhuset, som en støtteerklæring etter at de siste dagene har vært preget av flaggbrenning og aksjoner fra høyreekstreme rettet mot LHBT-miljøet på Sørlandet.

Som åpen homofil, valgte han å ønske velkommen til den uformelle frokosten på en personlig måte.

— Siden Furre er på ferie, må dere ta til takke med en skeiv Frp-er, sa Storbukås til forsamlingen, som besto av representanter fra FRI Sør og et lite knippe politikere og kommunalt ansatte.

Monica Strand Korgerud i Foreningen for kjønns- og seksualtetsmangfold Sør er rørt over støtten miljøet har fått de siste dagene. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Ønsker klare sanksjoner

Hele lørdag vil regnbueflagget, som er det internasjonale symbolet for LHBT-bevegelsen, svaie på toppen av rådhuset. LHBT er en forkortelse brukt for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

For første gang i historien, svaier LHBT-bevegelsens regnbueflagg på toppen av rådhuset. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Ettersom de største flaggene Foreningen for kjønns— og seksualitetsmangfold Sør (FRI Sør) disponerer er brent opp, er det et litt mindre, men like fullt synlig flagg som er plassert rett over bystyresalen.Monica Strand Korgerud er komitémedlem i FRI Sør, som arrangerer Skeive Sørlandsdager. De siste dagenes opptrapping til festdagene har vært utfordrende for henne og ledelsen.

— Det var rørende å se flagget i dag. Det er viktig at kommunen og politikerne er synlige, slik som i dag. At det skilles mellom hva som er ytringsfrihet, og hva som er hatkriminalitet, og at sanksjonene er klare. Skeive Sørlandsdager har alltid vært viktig, men i år er det enda viktigere å vise at det som har skjedd de siste dagene ikke er gjengs for sørlendinger flest - de er ikke som disse «frihetskjemperne», sier Korgemyr.

Ingrid Cecilie Sødal, nestleder i Fri Sør, Linda W. Olsen, leder for Fri Sør og politisk nestleder i foreningen sentralt, Markus Brun Hustad, deltok på frokosten. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Fortsatt «homolobbyister»

På bannerne som ble hengt opp over E 18 av representanter fra den nynasistiske gruppa «Den nordiske motstandsbevegelsen», var budskapet å knuse «homolobbyistene». Det er en tittel Korgemyr gjerne tar på seg.

— Vi har ikke sluttet å være homolobbyister. De siste dagene har vært en ekstra påminnelse på hvor viktig arbeidet vårt er. Det er rørende å se symbolverdien i det kommunen gjør for oss i dag, og viser at kommunen har gjort seg fortjent til Homofrydprisen de mottok i fjor, sier hun.

Den prisen mottok kommunen for sin strategiplan som holder fram at alle skal ha mulighet for å delta i samfunnslivet, og at faktorer som kjønnsidentitet og seksuell orientering ikke skal være noen hindring. Stian Storbukås mener at det fortsatt kan være vanskelig for mange å stå fram som homofil, ikke bare i Kristiansand.

— Nå er jeg veldig hardhudet og blir ikke fornærmet av det som har skjedd, men jeg blir forbanna på vegne av andre. Jeg vet at mange tar det tungt, og sliter når de må bli minnet på fordommene. Jeg tror det er vanskelig å være homofil over alt, ikke bare i Kristiansand. Om det er verre på Sørlandet enn andre steder, er vanskelig å si, sier Storbukås.