— Nå går det så fort at hele mottaksapparatet står i fare for å bryte sammen, sier Morten Jørgensen. Han er styreleder og aksjonær i Link AS, Norges nest største driver av asylmottak.

Hastig runde

Torsdag morgen gikk fristen ut for å levere anbud til teltleiren inne i en stor lagerbygning i Råde i Østfold. Den skal huse 1000 flyktninger og ha opp til 100 ansatte. Dette blir en helt ny løsning som vil overta som første ankomststed for asylsøkere. Senteret skal tilby overnatting til nyankomne asylsøkere noen få dager, mens Politiets utlendingsenhet, PU, foretar en første registrering av dem.

Anbudsrunden har vært usedvanlig rask:

Fredag 2. oktober: UDI sender ut anbudsinvitasjon.

Mandag 5. oktober: Befaring for operatører.

Torsdag 8. oktober: Anbudsfristen går ut klokka 08.00. Fredag 9. oktober: Beskjed om hvem som får anbudet.

Mandag 12. oktober: Senteret skal være i drift.

Samfunnsansvar

— Vi har en forpliktelse og et samfunnsansvar om å hjelpe så godt vi kan, men nå klarer ikke lenger bransjen å holde følge. Jeg sover dårlig på grunn av dette, og vi står i fare for at hele systemet rives i stykker, sier Jørgensen.

Kun Link og Norges største operatør, Hero, meldte seg til anbudskonkurransen.

For første gang etableres en innendørs teltleir for å ta imot den enorme strømmen av flyktninger som kommer til Norge. Link AS har levert inn anbud for driften. Foto: Morten Günther

— Jeg tror det blir for krevende for mange mindre aktører å jobbe med så korte tidsfrister, sier utviklingsdirektør Kjartan Dirdal i Hero.

Morten Jørgensen sier de skal klare å skaffe nok ansatte selv om det blir en hektisk helg.

— Vi må benytte egne ansatte og mennesker fra nettverket vårt. I tillegg håper vi NAV i Råde og ellers i Østfold kommer raskt på banen, sier Jørgensen.

For få

UDI sliter med å skaffe nok mottaksplasser.

Da de lyste ut anbud på 7500 plasser med frist 1. oktober fikk de kun inn tilbud om 4500 nye plasser. For første gang i historien fikk ikke UDI tilbud om så mange plasser de ønsker.

— Vi har ikke fått nok, bekreftet direktør i UDI Region Sør, Tormod Stavenes tirsdag.

4904 asylsøkere kom til Norge i september. Det er nesten fire ganger så mange som i september i fjor og mer enn en dobling av antallet asylsøkere fra august. UDIs anslag er nå på 20.000-25.000 asylsøkere i 2015 og mer enn 30.000 i 2016. > Vi har et ansvar for å opprette nok plasser, slik at asylsøkerne ikke må sove på gata

De private operatørene mener de gjør det de kan for å ta unna.

— Vi har et ansvar for å opprette nok plasser, slik at asylsøkerne ikke må sove på gata. Vi som har 600 ansatte klarer å mobilisere, men det er krevende. Mange vegrer seg mot å ta risikoen når man kan bli sagt opp på tre måneders varsel, sier Dirdal.

Etterlyser kommuner

Morten Jørgensen i Link er kritisk til at UDI ikke forutså flyktningstrømmen tidligere.Han mener også kommuner og de store organisasjonene bør ta større ansvar.

— Sist var Kristiansand eneste kommune som leverte inn et anbud. Norsk Folkehjelp er heller ikke nok på banen. De private aktørene tar hele ansvaret, sier han.

Siden i sommer har Link AS økt fra 130 til 350 ansatte. De har snart vokst fra sju til 15 asylmottak, blant annet i Tvedestrand og Songdalen.

Jørgensen sier at det vil tvinge seg frem flere midlertidige løsninger.

— De er fire ganger så dyre og har mye lavere bemanning. Mens vi må forholde oss til kvalitetsforskrifter som aktivitetstilbud, undervisning, ernæring og bemanning, så tilbys det ved de midlertidige kun overnatting. Når det ikke blir nok mottak, så blir de permanente, sier Jørgensen.

Ikke tid

UDI sier nå at oppstarten sannsynligvis blir noen dager senere. Ellers bekrefter de den hurtige saksbehandlingen.

— Dette ankomstsenteret skal etableres raskt, og da var det ikke tid til å kjøre en normal konkurranseprosess. Vi har derfor benyttet oss av muligheten til å direkteanskaffe, etter Forskrift om offentlige anskaffelser, sier presserådgiver i UDI, John Olav Kroken.

- Hastverk

Norsk Folkehjelp sier også at det er vanskelig å opprette nok asylmottak med den farten UDI nå ønsker.

— Hastverk er lastverk, men UDI gjør sitt beste for å løse utfordringen. Det opprettes nå en rekke dyre midlertidige botilbud uten tilstrekkelig bemanning, noe som gjør det vanskelig å følge opp beboere på en god måte, sier kommunikasjonsdirektør Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp. De la ikke inn anbud på Råde mottakssenter.

Det opprettes nå en rekke dyre midlertidige botilbud uten tilstrekkelig bemanning

Han sier Norsk Folkehjelp har økt kapasitet med over 200 plasser og har også lagt inn tilbud på nye mottak.

— Dette handler også om at vi ikke ønsker å gi tilbud som vi ikke kan stå inne for kvalitetsmessig, sier Ødegaard.