— Har det vært dialog mellom partene? Går saken til doms ender man med én vinner og én taper. Dommen vil kunne ankes og avslutning dras ut i tid. Jeg anbefaler sterkt partene å gå i dialog, sa rettens administrator Gisle A. Johnson, før partene gikk ut til pause i forkant av prosedyren.

Da hadde MHWirth og en 55 år gammel kvinne som ble oppsagt i første kuttrunde hos MHWirth i vår, sittet to dager i rettsforhandlinger i rettssal 8 i Kristiansand tingrett. Kvinnen mener oppsigelsen er ulovlig og krever derfor jobben tilbake.

Ingen løsning

Men da retten ble satt etter pausen, var partene ikke noe nærmere.

— Vi har drøftet, men ikke kommet til noen løsning. Vi ba motparten om et utspill, men har ikke fått noe, svarte kvinnens advokat, Jens Freuchen.

Prosedyrene viste også at partene hadde vidt forskjellige syn på saken.

Advokat Jens Freuchen fra advokatfirmaet Tofte, representerte den 55 år gamle kvinnen i Kristiansand tingrett. Han la ned påstand om at kvinnen skulle få jobben tilbake. Foto: Richard Nodeland

— Utfordringen ligger i utvelgelsen av de som skal miste jobben. I denne saken har det verken vært betryggende eller saklig. Det er en grunn til at min klient, blant flere hundre oppsagte, har tatt ut sak. Det er ikke sånn at alle disse hundrevis av oppsigelsene er uangripelige, men de aller fleste innser at det å reise sak mot MHWirth er en tung prosess. Min klient har likevel valgt å ta kampen, da hun ikke kunne godta en oppsigelse hun mener er usaklig og urimelig, prosederte kvinnens advokat Freuchen.Han påpekte samtidig at det ikke var noen strid om MHWirths behov for nedbemanning, samt at den formelle prosessen rundt nedbemanningen var i orden.

- Lærebokeksempel

MHWirths advokat, Tor-Olav Lie Carlsen, hadde et noe annet syn på saken.

— I går beskrev jeg MHWirth som et lærebokeksempel i nedbemanning. Selskapet har gjennomført en god og fin prosess som det ikke er noe å utsette på. At saksøker ikke er fornøyd med oppsigelsen, er forståelig. Men hun er ikke alene. 1796 personer er i samme situasjon. Nesten 50 prosent av de ansatte måtte forlate MHWirth i 2015, sa Carlsen.

Saklig begrunnelse?

Det springende punktet i tvisten er hvorvidt begrunnelsen for oppsigelsen er saklig eller ei.

— Min klient har formell kompetanse, realkompetanse og ansiennitet, var godt likt og skjøttet jobben bra. Men arbeidsgiver og nærmeste leder kan gjennom en skjønnsmessig vurdering legge vekt på andre ting, som talent eller hvor «flinke» man er. Min klient fikk heller ikke kommentere vurderingene som lå til grunn for oppsigelsen før oppsigelsesbeslutningen var tatt, sa Freuchen og la ned påstand om at klienten skulle få stillingen tilbake og erstatning på et par månedslønner.

— Utvelgelseskriteriene, og hvordan de skulle anvendes, ble man tidlig enig med de tillitsvalgte om. Her er framtidig ønsket kompetanse og behov viktige punkt, og saksøker ble valgt ut som overtallig i forhold til dette, sa Carlsen.

55-åringen vil selv ikke kommentere saken overfor Fædrelandsvennen. Det vil heller ikke HR-direktør Bjørg Hansen i MHWirth, som møtte på vegne av selskapet i retten.

Dom i saken avsies innen fire uker.