— Selvfølgelig ikke. En god idé dør aldri, og kvaliteten på Fehns forslag tilsier at kapellet vil bli bygd. Jeg håper bare jeg lever til å se det, sier Ingrid

Kapellforkjemperne Signe Kristiansen (t.v.) og Ingrid Juell Moe fulgte debatten fra sidelinjen da politikerne i Søgne høsten 2014 sa nei til å gå videre med planene for Sverre Fehn-kapellet. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Juell Moe, kunstner og kulturpersonlighet bosatt i Ny-Hellesund.

Hun var initiativtaker da prosjektgruppen Genius Loci i forbindelse med årtusenskiftet utarbeidet forslag til å reise et nytt kapell på Kapelløya, i samarbeid med arkitekt Sverre Fehn.

Ideen lever selv om den hviler.

Politikerne sa nei

Senest høsten 2014 skrinla det politiske flertallet i Søgne planene.

Onsdag brakte Fædrelandsvennen nyheten om at en bjelke fra det historiske kapellet i uthavna, er datert. Lokalhistoriker Jostein Andreassen slutter ut fra det at kapellet trolig ble reist rundt 1585.

Lokalhistoriker Jostein Andreassen med bjelken fra det historiske kapellet i Ny-Hellesund, som trolig ble reist rundt 1585, og sto i 200 år. Foto: Reidar Kollstad

Andreassen mener dateringen er med på å fornye og aktualisere debatten om å reise Fehn-kapellet.— En vakker dag kommer det opp politikere som har forståelse for dette, sier Jostein Andreassen.

Juell Moe berømmer arbeidet til Andreassen.

— Kapelldebatten har på et vis gitt Kapelløya tilbake sin historie, sitt genius loci, i tillegg til Josteins utrettelig arbeid. Han har gravd fram indisium på indisium, som alle peker i samme retning, slår hun fast.

Prosessen låste seg

Juell Moe mener dateringen er nok et argument for å realisere Sverre Fehn-kapellet. Når tiden er moden, vel å merke.

Kapellet i Olavssundet fra innsiden. Sverre Fehn, som døde i 2009, var en av norsk arkitekturs største, og internasjonalt anerkjent for sine arbeider. Foto: ILL: ARKITEKT SVERRE FEHN AS

— Da det ble nei sist, fant vi ut at planene har godt av å bero. Det er ingen vits i å holde på med noe som har låst seg. Enkelte prosesser har godt av å ta tid, sier Juell Moe.

Kunstneren ser ikke bort fra at en kommunesammenslåing vil kunne bringe mer vidsyn til politikerne, og dermed nytt liv til planene.

En vakker dag kommer det opp politikere som har forståelse for dette.

— Kan godt hende at et stort kommunestyre med 77 representanter fra fem kommuner vil se annerledes på dette. Det er i så fall et av de få argumenter for en storkommune jeg kan se. Ideen lever selv om den hviler, fremholder hun.