15 år etter at Ingrid Juell Moe kom med forslaget, skal planene om å bygge et kapell i Ny-Hellesund behandles politisk. Illustrasjonen viser hvordan arkitekt Sverre Fehn så for seg bygget fra innsiden. Foto: ILL: ARKITEKT SVERRE FEHN AS
Kapellet sett fra Lydersbukta i sør. En lang trapp leder opp til bygget. Fra Olavsundet i nord går man via en sti og en slak rampe. Foto: ARKITEKT SVERRE FEHN AS

Planene om å reise et kapell i Olavsundet i Ny-Hellesund har versert i 15 år, men aldri kommet til noen reell politisk behandling i kommunen.

Nå ber administrasjonen politikerne om å fatte en beslutning.

Les mer:

— Kapellet har vært en omstridt sak i mange år. Nå får det bære eller briste, sier Kristian Strøm-Fladstad.

Ny rapport

Den tidligere enhetslederen for kultur i Søgne, nå biblioteksjef, har skrevet saksframlegget som kommer på bordet til politikerne i tjenesteutvalget onsdag. Der gir rådmannen dem to alternativer; enten si nei til kapellet, eller gå videre med saken.

Jeg tror et kapell i Olavsundet vil berike og åpne området mer enn stenge det.

— I så fall er det flere momenter som må avklares. Ett er om finansieringsmodellen fortsatt gjelder, et annet er å vurdere prosjektet i forhold til arealdisponering og fredningsbestemmelsene i Ny-Hellesund, sier Strøm-Fladstad.

15 år etter at Ingrid Juell Moe kom med forslaget, skal planene om å bygge et kapell i Ny-Hellesund behandles politisk. Illustrasjonen viser hvordan arkitekt Sverre Fehn så for seg bygget fra innsiden. Foto: ILL: ARKITEKT SVERRE FEHN AS

Det var kunstner Ingrid Juell Moe som i forbindelse med tusenårsskiftet lanserte forslaget om å gjenreise et kapell på øya, og den norske stjernearkitekten Sverre Fehn som laget tegningene og modellen.

Søgne kommune bevilget i 2010 40.000 kroner til en rapport, som kom i september, og som danner utgangspunkt for den politiske behandlingen av saken.

Revitalisert

— Dette har tatt tid fordi initiativtakerne har vært i tenkeboksen med hensyn til hvordan de vil gå videre med prosjektet sitt, utdyper Strøm-Fladstad.

Kapellet sett fra Lydersbukta i sør. En lang trapp leder opp til bygget. Fra Olavsundet i nord går man via en sti og en slak rampe. Foto: ARKITEKT SVERRE FEHN AS

I rapporten, som er signert markedsstrateg Arne Bang, heter det at det aktuelle området er blitt revitalisert, først med Verftet, deretter med kyststien. Fokuset i rapporten har vært på mulige positive ringvirkninger for stedsutvikling dersom en ønsker å reise kapellet.— Rapporten gir ikke svar på alle spørsmål, men bidrar til å sette søkelyset på flere sider ved prosjektet som ikke tidligere er belyst, sier Strøm-Fladstad.

Som innflytter til Søgne undrer han seg over de sterke følelsene i saken.

— Jeg tror et kapell i Olavsundet vil berike og åpne området mer enn stenge det, sier Kristian Strøm-Fladstad.

Les også:

Internasjonal magnet

Forfatter Paal-Helge Haugen, en av initiativtakerne til kapellet, er spent foran onsdagens behandling i tjenesteutvalget.

Kapellet er trygt forankret i både historien og landskapet på stedet.

— Vi håper på en endelig avslutning på en ufattelig lang historie, sier Haugen, og krysser fingrene for at politikerne ser verdien i å realisere Fehn-kapellet.

— Kapellet er trygt forankret i både historien og landskapet på stedet, og er det siste arbeidet til Norges viktigste arkitekt gjennom tidene. Også internasjonalt vil det gjøre stedet til en magnet for tilreisende, mener Haugen.

Han forstår ikke at enkelte mener et bygg i Olavsundet vil forringe landskapet på en uheldig måte.

— Kystlandskapet har alltid vært preget av et samspill mellom natur og menneskelig aktivitet. Det er jo nettopp kombinasjonen av naturgitte forhold, historien som har utspilt seg der og bebyggelsen som gjør Ny-Hellesund så enestående, påpeker Haugen.

— Er det fortsatt penger til å realisere bygget?

— Jeg vet ikke nøyaktig hvor det aspektet står nå, siden det har vært så mye fram og tilbake over lang tid. Men fra tidligere av vet jeg at det er gode muligheter til å få det gjennomført.