— Gudskjelov, sier Ingrid Juell Moe, kunstner og kulturentusiast bosatt på Monsøya, som sammen med Kapelløya og Helgøya utgjør den fredede uthavnen Ny-Hellesund i Søgne.

Det var på et møte i plan- og økonomiutvalget i juni i fjor at politikerne på forslag fra Frp-representant og utvalgsleder Egel Terkelsen vedtok navneendringen fra Kapelløya til Kabelø.

Saken kom opp i forbindelse med at kartverket ba kommunen sørge for at fritidsboliger i Søgne fikk skikkelige adresser. Dette er ikke minst viktig av hensyn til utrykningskjøretøyer.

- Litt kjappe og frimodige

Terkelsen begrunnet sitt syn med at han jobbet åtte år på verftet i Ny-Hellesund på 70-tallet, og da brukte alle Kabelø.

— Historien jeg hørte var at navnet skrev seg fra seilskutetida da skutene lå fortøyd mellom øyene, forklarte Terkelsen, og mente at «kabel» viste til fortøyningssystemet.

Rutebåten Høllen har fast stoppested på Kapelløya, på sin rundtur gjennom Søgnes skjærgård. Foto: Vegard Damsgaard

Omdøpningen gikk ikke upåaktet hen, og ble kalt «underlig», «tullete», «useriøs» og «historisk feil». Det viste seg så at kommunen gikk noe utover sitt mandat i navnesammenheng, da det er Statens Kartverk som er beslutningsmyndighet for offisielle stedsnavn.

— Kommunen var litt kjappe og frimodige da de ville ha et nytt navn på Kapelløya, bemerker seniorrådgiver Finn Isaksen i Statens kartverk.

- Navn er kulturminner

Etter faglige innspill fra blant annet stedsnavnstjenesten i Språkrådet har kartverket nå bestemt at øyas navn fortsatt skal være Kapelløya.

«Vår konklusjon blir å tilrå skrivemåten Kapelløya. Dette er en form som ser ut til å ha solid støtte lokalt (...). Informanter navnekonsulentene har snakket med, lokalhistorikeren Jostein Andreassen og fiskeren Ove Pettersen i Langenesbygda, opplyser at Kapelløya (med trykk på midtstavelsen) er den gjengse uttalen i bygda og den formen de alltid har vært vant med å høre. Det samme er bekreftet av andre, f.eks. Pål Repstad,» heter det blant annet i Språkrådets begrunnelse.

Lokaslhistoriker Jostein Andreassen. Foto: Arkivfoto

— Det er nemlig sånn at adressenavn skal inneholde et hovedledd som gjerne er navn på en øy eller en gård, og da er det så viselig innrettet at det er kartverket som avgjør skrivemåten på det hovednavnet, som vi kaller primærfunksjonen. Da skal det godt gjøres av kommunen å bruke noe annet som vei- eller adressenavn, sier Isaksen. Ingrid Juell Moe er glad for den konklusjonen.

— Navn er immaterielle kulturminner så vel som andre kulturminner, og like fredet som dem. Man begynner ikke å rote med navn til sånn steder som Ny-Hellesund, som ikke bare er lokalt og regionalt viktig, men også har nasjonal betydning, fastslår hun.

- Endelig beslutning

Lokalhistoriker Jostein Andreassen, som er en av fagpersonene Språkrådet har lyttet til, mener også at øya nå har fått sitt rette navn bekreftet.

— Skriftlige kilder tilbake til 1790 bekrefter at Kapelløya er det rette navnet, fremholder Andreassen.

Her sitter Jostein Andreassen (t.h.) og peker og forteller mens han og Olaf P. Borøy er med i sjekteracet rundt Kapelløya i 2013. Andreassen er glad for at Språkrådet og Kartverket har kommet til samme konklusjon som ham om øyas navn. Foto: Vegard Damsgaard

Han var leder av Søgne kommunes navnekomité i 17 år, og mener at benkeforslag ikke er måten å behandle sånne saker på.— De er ikke alltid like godt begrunnet, nei. Vi gjorde alltid grundige undersøkelser og det lå mye forarbeid og omtanke bak de forslagene vi la fram.

Finn Isaksen i Statens kartverk sier det skal mye til å endre deres beslutning.

— Det skal sterke argumenter til for å fravike våre navnefaglige råd, og med mindre det kommer noen klager med substans, er det avgjort at øya heter Kapelløya.

Mener særinteressene vant fram

For Egel Terkelsen (Frp) vil Kapelløya alltid hete Kabelø, uavhengig av hva Statens kartverk beslutter.

— Her er det noen med særinteresser som har vunnet fram, sier Egel Terkelsen (Frp).

Kartet fra Båtsport bruker Kabelø, påpeker Egel Terkelsen. Foto: Privat

Han er leder for plan— og miljøutvalget i Søgne og den som foreslo og fikk flertall for navneendringen fra Kapelløya til Kabelø. For ham forandrer navnevedtaket til Kartverket ingenting. - Jeg kommer til å kalle øya for Kabelø uansett. Jeg har aldri hørt noe annet, før yngre folk flyttet tilbake til øyene, sier Terkelsen.

Han setter navnevedtaket i sammenheng med kampen for kapellet i Ny-Hellesund.

- Endrer som det passer dem

— Da var det sterke krefter som jobbet for oppføring av kapell på øya, og det er disse særinteressene som har vunnet fram i navnesaken, mener Terkelsen.

Han viser til et udatert kart (se bilde) fra Båtsport, hvor øya heter Kabelø.

— Det var det øya het på alle kart fram til 2000. Kartverket går inn og endrer som det passer dem, og det forundrer meg at de bare tar disse gamle navnene og hiver dem vekk, sier han.