Catsj Ekspressteam 3.JPG
Her legger laget ut på generalprøve fra kaia i Kristiansand i forrige uke. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Selv om vi alle var som et slakt i fjor var vi enige om at vi hadde syklet utrolig fort. Det ga mersmak, sier Kenneth Solheim.

Sammen med Pål Bjørke og Erik Tandberg, er de primus motor for laget som kaller seg Catsj Expressteam 4.59,59. ## - Mer komplett gruppe

Navnet forteller alt om hva som står i hodet på de 30-35 rytterne - hovedsakelig fra Gjerstad i øst til Flekkefjord i vest - som har trent og trent i vinter og vår på å nå målet. De skal bli det første laget noensinne til å bryte femtimers-grensen til Hovden. De gjorde et tappert forsøk i fjor, men i motvinden trillet de i mål på 5.06. Dermed er det fortsatt Rye Sportsklubb som har løyperekorden på 5.03,35 fra meget gode forhold i 2009.

— Ti mil før mål skjønte vi at det ikke gikk. I stedet ble det en kamp mot Styrebjørn, som er et av de sterkeste ekspresslagene i Norge. Det klarte vi, understreker Tandberg.Men irritasjonen over at de ikke klarte hovedmålet, har siden ligget og gnagd. Rundt juletider bestemte de seg for å gjøre et nytt forsøk. I øyeblikket er de 35 som har takket ja.

— Vi kommer til å sykle bedre under samme forhold som i fjor. Vi har mer erfaring, vi er mer samkjørte, og flere har gjort endringer i treningen som gjør dem rustet til å holde det gående lenger, sier Tandberg.

— Jeg føler at vi er en mer komplett gruppe i år. Dessuten har vi fått inn noen som ikke kunne delta i fjor. Det tror jeg blir prikken over i'en, sier Solheim.

- Livskvalitet på sitt beste

Minimum ti ryttere må komme til Hovden for at lagtiden skal bli godkjent. Skal forsøket bli vellykket, må alle stille topptrimmet på startstreken og være villige til å grave dypt ned i kjelleren for at laget skal lykkes.

Catsj Ekspressteam 3.JPG

— Sykling er vår hobby og lidenskap, og vi synes det er forbasket gøy. Andre folk river av seg fletta for å gå lange løp på ski, mens vi er gale på sykkel. Vi liker når vi er litt i grenseland, og vi synes det er en fantastisk måte å være med venner på. Også får vi en utrolig teamfølelse. Du har én rolle, og det er å gjøre de andre gode. Når dette fungerer, er det livskvalitet på sitt beste, sier Tandberg.- Vi sykler mot hverandre på bedrifts- og turritt. Da er det veldig moro en gang i året og ha et felles mål mot noe som ikke er mulig å få til alene. Vi må være over 30 mann, sier Solheim.

- Legger opp etter målgang

Tandberg tipper at lagkameratene snitter på en treningsmengde på 8-12 timer i uka. Torsdag i forrige uke syklet de en 140 km lang generalprøve fra Kristiansand til Rysstad - i motvind. Dermed ble tiden 3,22 mot 3,10 under flotte forhold i fjorårets generalprøve.

Her legger laget ut på generalprøve fra kaia i Kristiansand i forrige uke. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Det kan jo bare bety at alt ligger til rette for rød løper, sol og medvind 30. mai, gliser Tandberg.For Solheim er det ekstra viktig at laget når målet i år.

— Etter målgang legger jeg sykkelen på hylla. Begivenheten skal jeg krone med ei god tid. Det kommer ikke på tale å sykle på 5,00. Heldigvis er vi alle skrudd sammen slik at dersom vi ligger an til det, kommer vil til å ta ut det lille ekstra, sier 46-åringen, som har tidsskjemaet på sykkelen.

Færre påmeldinger enn vanlig

To og ei halv uke før Color Line Setesdal Tour, har bare 1561 ryttere meldt seg på.

— Det er litt lavere enn vi har vært vant med, sier rittleder Phillip Kaspersen.

Han forteller at påmeldingsrekorden er på i overkant av 2100, og at tallet som regel har endt på like i underkant av det dette de siste årene. I fjor meldte 2061 seg på.

— Vi har grunnet på årsaken, og kontaktet andre ritt, og de opplever akkurat det samme. Enebakk rundt har vært oppe i 2500, men i år hadde de bare 1500. Tidtakerleverandørene peker også på at fødselstallene i Norge plutselig gjør en dupp på 1970-tallet, og dermed er kullene blant potensielle deltakere en del mindre, oppgir Kapersen som mulig forklaring.

Han peker også på at påmeldingen til både Nordsjørittet og Birkebeinerrittet går tregere enn vanlig.

— Men målet vårt er fortsatt 1900 påmeldinger i år.

Kaspersen hyller initiativet til 4.59,59-gjengen.

— Det gir en boost for de beste tursyklistene på Sørlandet. Med tiden de leverte i fjor, og i den motvinden, tror jeg faktisk de har en realistisk sjanse til å klare det, sier Kaspersen, som selv vurderer å hive seg med på stuntet.