Her er Yngvar Rønning (foran) og 12 av kollegene i Lyskomponenter klare for tirsdagens siste finpuss foran Kristiansand-Hovden. Òmar Gislasson (t.v.), Gisle Knutsen, Arild Thomassen, Jan Terje Bjelland, Bjarne Kiledal, Eva H. Lie, Tor Erik Malmstein, Bjarne Bergum, Lene Rønning, Ellen Mehle, Solgunn Jacobsen og Trine Dybesland. Ikke til stede: Ole Jonny Stendal, Jostein Drøsdal, Torbjørn Vatnehol og Ali Nayef. Foto: Torstein Øen

— Laget vårt har trent mer enn noen gang, men nå har vi i tillegg fått en turbo. Dette betyr mye for laget. Kjempegøy å få dem hit, sier Erik Tandberg, orgniasator bak «Sørlandslaget 4.59,59».

Spanjolen Tony Tauler (40), eller Antonio Tauler Llull som han offisielt heter, vant OL-sølv i banesykling i 2008. Landsmannen Joan Horrach Rippoll (40) vant en etappe i Giro d'Italia i 2006, og syklet senest i 2009 for det russiske storlaget Katusja. I tillegg har de fått med ytterligere en spanjol og en hollender som har syklet på høyt nivå.

— De er så sterke at de bare kan kjøre fra oss, mener Tandberg.

Laget hans består av 42 ryttere, mange av dem er familiefedre som har trent mer enn noen gang for at laget er klart for å bryte femtimers-grensen for alle første gang.

— Ødelegger ikke disse forsterkningene litt av konseptet rundt «Sørlandslaget 4.59,59»?

— Nei, det er fortsatt 85-90 prosent av oss som har hovedbase på Sørlandet. Og så fyller vi på med gode venner utenfra. Vi er ikke så opptatt av bare sørlendinger til Hovden, sier Tandberg, og legger til:

— Egentlig driter jeg i om en av dem har OL-medalje. Det jeg bryr meg om er at vi skal opp til Hovden på under fem timer, fastslår Tandberg.

Sjefen har lurt samtlige ansatte ut på tre styrkeprøver

Her er Yngvar Rønning (foran) og 12 av kollegene i Lyskomponenter klare for tirsdagens siste finpuss foran Kristiansand-Hovden. Òmar Gislasson (t.v.), Gisle Knutsen, Arild Thomassen, Jan Terje Bjelland, Bjarne Kiledal, Eva H. Lie, Tor Erik Malmstein, Bjarne Bergum, Lene Rønning, Ellen Mehle, Solgunn Jacobsen og Trine Dybesland. Ikke til stede: Ole Jonny Stendal, Jostein Drøsdal, Torbjørn Vatnehol og Ali Nayef. Foto: Torstein Øen

I Lyskomponenter har daglig leder Yngvar Rønning klart det kunststykket å få med seg samtlige 16 ansatte til å gå HovdenTour i vinter, sykle Kristiansand-Hovden på lørdag, og delta i Sommerløpet i august.

— Dette har så langt vært en enda større suksess enn jeg hadde forestilt meg. Men det har kostet snørr og tårer, medgir Yngvar Rønning.

20. august i fjor startet han prosjektet som har blitt større og større ettersom tiden har gått.

— Jeg var bitt av treningsbasillen, og ønsket meg treningskamerater. Jeg fikk tidlig med meg nesten halvparten av kollegene mine mens den andre halvdelen verken hadde trent eller lyst til å delta. Men som det konkurransemennesket jeg er, så ville jeg erte dem litt. På neste allmøte sa jeg at dersom mer enn halvparten blir med, så skal jeg ta halvparten av kostnadene. Dette skapte god stemning, men det var fortsatt 30 prosent som ikke ville. Neste gang sa jeg at dersom alle stiller, så tar jeg hundre prosent av kostnadene. Da takket alle ja, rekapitulerer Rønning.

En vurderte oppsigelse

Bjarne Bergum var en av dem som var mest kritisk - og forteller humørfylt om hva som skjedde i kulissene.

— For meg var alt som hadde med trening å gjøre bare kjedelig. Da presset om å delta oppsto, var «finn.no» det første som slo meg, for her kunne jeg ikke jobbe lenger. Men folk visste om mitt forhold til trening, og dermed oppsto det en holdning om at «hvis Bergum blir med, så blir vi også med». «Det gikk det en liten f i meg», og til slutt sa jeg; «greit, jeg er med». Og dermed var alle bondefanget, ler Bergum.

Rønning leide inn instruktører fra treningssenteret Spring, og dermed startet den møysommelige oppbyggingen av formen. I vinter hadde de fellestreninger på ski i øs regnvær, men de ansatte valfartet likevel til Strai og Sandrip. 15. mars gjennomførte samtlige 18 den 2,2 mil lange HovdenTour.

— Halvparten skulle ha gått løypa på 42 kilometer om været hadde tillatt det, understreker Rønning.

Har kostet 300.000 kroner

De hadde knapt kommet i mål på Hovden før de ble kastet ut på landeveissykkelen. Takket være tre fellestreninger i uka føler de seg nå rustet for de 212 kilometerne fra Kristiansand til Hovden, som er den desidert tøffeste styrkeprøven av de tre.

— Det er helt fantastisk. Søndag morgen klokka 08.00, dagen etter 17. mai, stilte 14 av oss opp til fellestrening fra befalsmessa på Kjevik. Vi syklet 15,2 mil med en snitthastighet på 28,2 km/t. Husk at dette er mennesker som egentlig er tatt rett fra gata for å sykle til Hovden, sier en imponert Rønning - som denne uka har måttet tåle ett forfall til sykkelrittet lørdag.

Han har punget ut 300.000 kroner mens de ansatte har betalt 1200 kroner hver for skiutstyr, skidress, sykkelutstyr, sykkeltøy og løpesko samt påmeldinger til de tre arrangementene.

— Selvfølgelig er vi opptatt av økonomien og bunnlinja, men det er også flott å skape felles mål som ikke går på kroner og øre. Vi har hatt utrolige mange fine opplevelser som har sveiset oss sammen. Og når to av dem forteller at de er evig takknemlige, og bruker ordene «nytt liv», så er det verdt hver eneste krone, mener Rønning.

Redusert sykefravær

Sykefraværet siden august i fjor er i tillegg redusert til 2,39 prosent mot 6,67 prosent i de samme åtte månedene året før.

— Det Yngvar har dratt i gang er helt fantastisk. Jeg er veldig glad for at jeg sa ja til dette, sier Bjarne Bergum.

Snart gjenstår kun Sommerløpet der man kan velge mellom ti og 21 kilometer.

— Målet mitt er å få flest mulig til å løpe 21, ler Rønning.

Og da blir det nok slik.

- Vet at alle kommer opp

Sturle Dahl, treningsinstruktør på Spring, har fulgt laget jevnlig gjennom sykkeltreninger i vinter og vår.

— De har hatt en fantastisk fremgang. Husk at mange av dem ikke hadde sittet på en sykkel før, men her har de lært mye om hva kroppen tåler, sier Dahl.

Han er ikke et øyeblikk i tvil om at de klarer målet.

— Jeg vet at alle kommer opp. De har trent veldig godt, og er utrolig flinke til å motivere hverandre, sier Dahl.

Lyskomponenter starter lørdag morgen klokka 04.30, og skal i utgangspunktet sykle på 8,5 timer.

— Men om vi må bruke ti timer, så gjør vi det. Vi skal ha med alle opp uansett, sier Yngvar Rønning.

OL-sølvvinner Antonio Tauler Llull (t.v.) sykler lørdag Kristiansand-Hovden. Her er han sammen med Joan Llaneras Roselló, som vant OL-gullet i banesykling i 2008. Foto: Torstein Øen

PS! Hvis du vet om noen som har en spesiell forhistorie og som skal sykle Kristiansand-Hovden, så send en mail til sport@fvn.no