KRISTIANSAND: "4.59,59" har organisator Erik Tandberg, sportslig ansvarlige Pål Bjørke og Kenneth Solheim megetsigende kalt prosjektet, som de ser for seg skal bestå av rundt 40 mann.

— Og dette er for "normalfolket", og ikke toppidrettsutøvere, understreker Tandberg.

— Men det spørs om ikke vi må høre med Tony Martin og Fabian Cancellara når panikken brer seg, sier Kenneth Solheim – og sikter til verdens beste temporyttere.

70 stykker er interessert

Fleipen sitter løst når vi møter trioen rundt et halvt år før Color Line Setesdal Tour. Men bak smilene lurer likevel usikkerheten på om de har tatt seg vann over hodet. For ingen har noensinne syklet den 210 kilometer lange distansen på under fem timer – eller med en snittfart på 42 km/t. Den svært ambisiøse Oslo-klubben Rye er raskest med 5.03,35 under fantastiske forhold i 2009. Og bortsett fra en kjerne på 17 ryttere, aner ikke trioen hvem som vil utgjøre resten av laget. Men ifølge Tandberg har "overveldende" 70 stykker meldt sin interesse.

— Også vi som i utgangspunktet hadde de 30-40 sprekeste fra Flekkefjord i vest til Gjerstad i aust på blokka. Nå er nok nivået til dem som har vervet seg mer 5,20-5,30 enn fem timer, men det er mye man kan gjøre i løpet av en vinter og vår, sier Bjørke.

— Men de som sier "a", de må også si "å", understreker Solheim.

- Føler presset

De siste brikkene på laget blir neppe klare før kort tid før alvoret 24. mai. Innen den tid skal trioen ha dannet seg en god oversikt gjennom treningssamlinger, turritt og interne tester.

— Den store utfordringen blir å få individualistene til å fungere sammen som et lag, sier Tandberg.

Selv er han gjennom jobben i Norspons i ferd med å jobbe ut et "sekssifret" sponsorbudsjett til stuntet - men han er også tiltenkt en rolle på sykkelsetet. Fra før har han "bare" så vidt sneket seg under 5,30. — Jeg måtte først gå noen runder med meg selv før jeg takket ja, og siden har jeg i alle høyeste grad følt presset. Men jeg skal "stå i bukken" til bein og ankler står til himmels, og om jeg kan bidra til Rysstad eller Bykle skal jeg være strålende fornøyd, sier Tandberg – vel vitende om at de på ingen måte ser for seg at hele gruppa skal komme samlet til mål.

Prosjektet handler om at minimum ti stykker skal komme til Hovden på under fem timer – okke som!

— Jeg ser ikke bort fra at noen faller av lasset allerede i de første bakkene, sier Bjørke.

- Må tas skikkelig opp hjemme

I likhet med Solheim var han i norgestoppen til han la opp etter 2007-sesongen. Likevel har de ingen planer om å hvile på laurbærene.

— Jeg skal trene ti timer i uka i vinter, og de siste ukene ser jeg ikke bort fra at det blir 15 timer, sier Solheim.

— Hvordan tror dere dette prosjektet blir mottatt av koner og samboere?

— He he. Treningsplanen henger på jobb, ikke hjemme, ler Solheim, før firebarnsfaren mer alvorlig legger til:

— Jeg er vant med å gjøre unna trening mens resten av huset sover.

— I utgangspunktet er de nok negative, men jeg tror nok mange vil argumentere med at "dette er min livs sjanse, kun de beste er med, og jeg kan ikke si nei", sier Bjørke.

— Dette må tas skikkelig opp hjemme, og bære preg av samarbeid. Men for enkelte er denne sjansen "once-in-a-life-time", sier Tandberg.

- Ikke sikkert et proffelt hadde syklet så fort

Nyheten om prosjektet har nådd Thor Hushovd i Monaco.

— Jeg syns det er spennende, og tenker "why not". Det er gøy å ha et tøft mål når man trener gjennom vinteren. Og så har jo gjengen noe å skryte av når de kjører til fjells med familien eller venner senere, skriver sykkelproffen i en mail.

Han har selv syklet Kristiansand-Hovden sammen med "Yesterday heroes" på fem timer og sju minutter.

— Hvor tøft er dette for mosjonister?

— Å sykle på under fem timer er tøft, og krever en meget høy snitt fart. Det er ikke sikkert et proffelt hadde syklet så fort under en etappe. Det skyldes jo selvsagt at snittfart ikke er et mål i seg selv, og at vi driver taktikk underveis, men det sier likevel sitt. Her må gjengen være forberedt, og utvilsomt trene masse gjennom vinteren, advarer Hushovd.

- Slike tiltak er tøffe

Langrennstrener Arild Jørgensen, som også har en fortid som sykkeltrener i KCK, liker tiltaket.

— Slike tiltak er tøffe, og hvis du bare trener fornuftig kan du bli sprek uten å ødelegge familielivet. Sykling har den fordelen at man kan bli god på mange måter, for eksempel ved å løpe eller gå på ski i oppkjøringen. Dessuten er det mulig å bli gørrsprek på løp som dette selv i rimelig voksen alder. Se på Ole Einar Bjørndalen som snart er 40, og Anders Aukland på 41 som begge er i verdenstoppen i kondisjonsidretter. Husk at disse rytterne verken trenger være raske eller å ha evne til å rykke, men de må være seige og kunne kjøre på høy belastning over lang tid. Det kan du klare selv om du er langt oppe i 40-årene, sier Arild Jørgensen.

- Ikke bekymret for ekteskapene

Forsker Rune Høigaard mener prosjektet først og fremst er positivt.

— Å sette seg et slikt hårete mål utløser energi og motivasjon, og når du i tillegg blir med på et lag forsterker dette inntrykket. Du får motivasjon til å trene mer og hardere, sier idrettsprofessoren ved UiA.

Høigaard er likevel ikke redd for at treningsiveren og fokuset skal ødelegge familielivet.

— Jeg vil ikke være bekymret for ekteskapene. Alt som overdrives over lang tid vil være problematisk, men dette er tidsavgrenset til fem-seks måneder. Det er mindre familievennlig å gå inn i en krevende jobb som du skal ha over mange år. Men utfordringen blir å balansere all treningen slik at deltakerne også får overskudd til et yrkes- og familieliv. Det er sikkert lurt å planlegge litt for hvordan dette skal håndteres, sier Høigaard.

- Noen ser på dette som et vanlig ritt, mens andre ser på dette som en opplevelse for livet, sier Pål Bjørke (i midten), som sammen med Erik Tandberg (t.v.) og Kenneth Solheim skal få rundt 40 lokale ryttere med på et prosjekt der målet er å sprenge femtimers-grensen i Color Line Setesdal Tour for alle første gang. Foto: Sondre Steen Holvik