Rune Kjelsnes (50) har vært rusmisbruker helt siden 14-15-årsalderen. Da han snakket med Høyres Ole Guttorm Ihme fikk han sagt hvor viktig dagtilbudet Fyrlyset er for mange i miljøet. Foto: Jarle R. Martinsen
Eva Røksland klarte å komme seg ut av narkotikamiljøet i Mandal med god hjelp av Fyrlyset. Så hun bønnfaller politikerne om å la tilbudet bestå. Her ved siden frivillig arbeider Ingebjørg Austrud og SVs Morten Ekeland. Foto: Jarle R. Martinsen
Rita Veel (24) har vært rusmisbruker helt siden tenårene. Hun forklarte bystyrerepresentant for Høyre Sven Seljom hvor viktig det er at Fyrlyset består. - Mange vil gå til grunne uten dette stedet, sier hun. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Uten Fyrlyset vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Kanskje ruset meg enda mer. Jeg virkelig bønnfaller politikerne om å bevilge pengene som trenges, sier Rita Veel (24).

Helt siden hun var 13-14 år har hun ruset seg jevnlig, blant annet med heroin.

Initiativtakerne til møtet mellom politikere og rusmisbrukere var bloggerne av nettstedet Villroser Hanne Nøding og Anne Grønsund. De driver en egen blogg som skal ta slike initiativ som dette. Foto: Jarle R. Martinsen

Bloggerne av nettstedet Villroser Hanne Nøding og Anne Grønsund inviterte torsdag kveld bystyrerepresentanter og rusmisbrukere til å møtes i lokalene til Fyrlyset i Mandal sentrum. Stedet er et

lavterskeltilbud for rusavhengige der de får mat, tilgang til dusj, helsetjenester, jobbtilbud og juridisk rådgivning.

— Men det viktigste for meg er å kunne treffe andre, snakke sammen, sier Veel.

Kan bli lagt ned

Nå står imidlertid stedet i fare for å bli lagt ned i de kommende budsjettforhandlingene i Mandal bystyre. Kommunen bidrar med 1,6 millioner kroner neste år. Også helsedirektoratet og Frelsesarmeen bidrar med til sammen 900.000 kroner.

Totalt tre ansatte er knyttet til senteret. — Hit kommer rusavhengige jevnlig for å få hjelp. For mange er tilbudet svært viktig, sier daglig leder Margrethe Holte.

Får mat

En annen som kommer hit jevnlig er Rune Kjelsnes (50). Også han rusmisbruker i svært mange år, helt siden han var 15-16 år.

Om Fyrlyset blir borte, blir det kanskje mer kriminalitet i Mandal

— Du vet, når man har penger går ikke de til mat, de går til rus. Da er det veldig fint å komme hit for spise. Om Fyrlyset blir borte, blir det kanskje mer kriminalitet i Mandal. Folk kan bli desperate og stjele mer, tror han.

En annen som var til stede var Eva Røksland. — Jeg kom meg ut av rusmiljøet veldig mye takket være Fyrlyset. De hjalp meg da jeg var klar for det, blant annet med å søke hjelp til rusavvenning, forteller hun.Fortsatt oppsøker hun stedet for å hjelpe til ved behov.

Mer kan bli nedlagt

Ikke bare Fyrlyset står i fare for å bli borte. Også dagsentrene ved eldresentrene, et dagsenter for psykisk helse og mye annet kan bli kuttet fordi det ikke er lovpålagte oppgaver. Rådmannen har kommet med listen om ikke eiendomsskatt innføres i Mandal fra neste år.

— Jeg har ikke vært her før, og det gjør inntrykk å høre på brukerne. Jeg ønsker virkelig at tilbudet. skal bestå, sier gruppeleder for Høyre i bystyret, Sven Seljom.

Men både for ham, Frp, Sp og en uavhengig representant sitter det langt inne å innføre eiendomsskatt.

— Vi hadde vårt første møte i gruppene i dag, og skal bruke tiden fram til budsjettmøtet i driftsstyret og bystyret til å lande på et standpunkt angående eiendomsskatt, sier han.

I kjerneområdet

Men en som i alle fall har bestemt seg for at eiendomsskatt skal innføres for å sikre de svake gruppene er ordfører Tore Askildsen. Han var også med på møtet.

— Et tilbud som dette er midt i kjerneområdet for KrFs politikk. Vi har ikke råd til å kutte noe slikt som dette, tvert i mot vil det koste vårt samfunn mer å ikke ha Fyrlyset og de andre tilbudene, sier Askildsen.

Forøvrig ble kveldens matmeny sponset av næringslivet i Mandal. - Det er vi svært takknemlige for, sier Hanne Nøding og Anne Grønsund.