I likhet med motebransjen går også hva som er populært innen matlaging i sykluser. Mens vi venter på å børste støvet av fondue-gryten, er juicemaskiner blitt populært igjen. Siden 1980-tallet er maskinene blitt bedre, kunnskapen mye større og juicehyllen på den lokale butikken virker fort litt stakkarslig når du selv har kommet i gang med juicing.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Veien, sannheten og livet?

Som rene vekkelsespredikanter erklærer enkelte ernæringsfysiologer at juicing virkelig er veien, sannheten og livet. Alt blir liksom bedre når vi begynner å presse saften ut av frukt og grønnsaker fremfor å spise den. Hvis jeg skal fortsette bibel-analogien så ligger nok sannheten nærmere den gylne middelvei — du trenger ikke bytte ut grovbrødet og makrell i tomat med ferskpresset stangselleri til frokost med det første.

Deilige dråper: Flere og flere har investert i en juicer de siste årene, og juicebølgen skyller fortsatt over landet. Foto: Magnus Wintersborg

Jeg har hatt juicemaskin i noen år, men det er først det siste halvåret jeg virkelig har gjort en innsats for å gjøre den til en del av hverdagen min.

Som vi sier til syvåringen her i huset: Frukt er naturens godteri.

Fristende: Frukt er naturens godteri, mener Hobbykokken. Foto: Magnus Wintersborg

Trøbbel i tarmen

Selv begynte jeg juiceinnsatsen med å tylle i meg flytende frukt som om jeg hadde funnet selve ungdomskilden. Men etter den søte kløe kommer som kjent den sure svie. Og nå vet jeg i hvert fall at å drikke tre kilo frukt på et døgn ikke går upåaktet hen i fordøyelsessystemet.

— Man føler seg piggere når man inntar mer frukt og grønt

Hobbykokken

Men jeg må gi predikantene rett i at man føler seg piggere når man inntar mer frukt og grønt, og det er helt åpenbart at å drikke grønnsakene er mye lettere enn å spise dem i en travel hverdag. Jeg har trodd at jeg har spist godt med frukt og grønnsaker tidligere, men det er helt åpenbart at både jeg, og flere med meg, ikke har vondt av å spise enda mer. En annen ting jeg merker er at det er lettere å få i seg en del andre typer grønnsaker og frukt. Når spiste du sist rå ingefær for eksempel?

Sukker

Baksiden av medaljen er at fruktsukker ikke akkurat har en nøytral påvirkning på kroppen din og man tenker kanskje ikke over at både frukt og grønnsaker faktisk inneholder kalorier. Her kommer vi tilbake til det med den gylne middelveien.

Dessuten: Hvis du blir utsatt for et voldsomt søtsug, tror jeg ikke så mange ernæringsfysiologer vil være uenige om hva som er best for deg av en sjokoladeplate eller en friskpresset fruktjuice.

Ved å presse ut saften av frukt og grønnsaker går vi imidlertid glipp av mye av fiber. Det er også et argument for ikke å konvertere fullstendig til juice fremfor tyggbart grøntfôr.

Mett til lunsj: Smoothie gjør deg mettere enn en juice, og kan fungere som et helt måltid om man blander i de riktige ingrediensene. Foto: Magnus Wintersborg

Smoothies

Parallellt med juicebølgen, har smoothiesbølgen skyllet over landet. Smoothies lager man i en blender eller med en stavmikser og det er foreløpig mange flere som har dette utstyret hjemme enn en juicemaskin. Når man lager smoothies har man ofte i yoghurt, korn og nøtter også, så man føler seg definitiv mer mett etter en smoothie.

Hvis du vil gjøre dette til en del av livsstilen din er det viktig å ha maskinen stående på kjøkkenbenken, ellers kan jeg garantere at den fort blir glemt. For oss som ikke alltid er like flinke med frokosten, så er ferskpresset juice et glimrende alternativ. Det er i utgangspunktet bare fantasien som setter grenser, men hvis du kjøper en av det mange gode bøkene som har kommet om juice den siste tiden, er det lett å komme i gang. Eller du kan teste noen av disse oppskriftene.

Vitaminer: Juicer er vitaminbomber. Men man må ikke overdrive når man først blir hekta. Mye frukt har også en effekt på fordøyelsen. Foto: Magnus Wintersborg

Grønn god morgen

½ agurk

2 kiwi, delt i to, skrap ut fruktkjøttet

2 grønn epler, kuttet i biter

¼ lime, skjær vekk skallet

Ha alle ingrediensene i en juicemaskin og server umiddelbart. Dette er en frisk og syrlig juice som piffer opp stemningen og gir en god start på dagen.

— Frukt er naturens godteri

Hobbykokken

Oransje smaksbombe

1 appelsin, skrelt og kuttet i skiver

1 rødt eple, skrelt og kuttet i skiver

2 agurker, skrelt og kuttet i grove biter

1/3 sitron, skjær vekk skallet

Ha alle ingrediensene i en juicemaskin og server umiddelbart. Dette er en juice jeg ofte drikker om morgenen. Ingrediensene er lett tilgjengelige, og smakskombinasjonen er så god at det er merkelig at den ikke finnes i butikken ennå.

Sitrussnask: Appelin, jordbær og ananas i skjønn forening. Foto: Magnus Wintersborg

Godteri-juice

½ ananas

1 appelsin

10 stk. jordbær

Ha alle ingrediensene i en juicemaskin og server umiddelbart. Jeg håper dette er sunt, men det er i så fall bare en hyggelig bieffekt — dette er flytende godteri og kan utkonkurrere det meste du finner av søtsaker i butikken. Det er også stappfullt av fruktsukker og kalorier, så akkurat denne juicen står ikke høyt på listen hvis du vil legge om til en ny og bedre livsstil. Men himmelsk godt er det uansett.

Eplegodt: En grønt glass med eple, kiwi, agurk og lime. Foto: Magnus Wintersborg

Pick me up-juice

1 cm ingefær

8 mellomstore brokkoli-buketter

Saften av ½ sitron

1 rødt eple, kuttet i grove biter

Ha alle ingrediensene i en juicemaskin og server umiddelbart. Dette er nok den av dagens juicer som smaker «sunt», men de andre ingrediensene gjør at du glemmer at du faktisk tyller ned brokkoli i flytende form.

— Man føler seg definitiv mer mett etter en smoothie

Hobbykokken

Fyttigrisen-så-godt-det-smakte-nå-er-jeg-mett-helt-til-lunsj-smoothie

100 g frosne blåbær

100 g frosne bringebær

100 g frossen mango

50 g yoghurt naturell

2 ss (20 g) flytende honning

2 dl eplejuice

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du har en glatt masse. Serveres umiddelbart.