Det er bare Rosenborg som ligger foran Sarpsborg 08 på den såkalte «pausetabellen» — stillingen etter 45 minutter. Blåtrøyene har 8-6-3 og 13-8 i målforskjell til pause. Start ligger nederst på denne tabellen med 1-7-9 og 4-15 i målforskjell, åtte poeng bak Brann som er nest sist.

Sju uten tap og 17 uten seier

Starts Espen Børufsen med et skudd i cupkampen på Sarpsborg stadion i 2014. Børufsen er den eneste i dagens Starts spillerstall som har vunnet på Sarpsborg stadion. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Sarpsborg 08 har ikke tapt hjemme siden 0-1-tapet mot Haugesund i serieåpningen 13. mars. Østfoldingene har tidvis spilt god fotball og står med solide 4-1-0 og 9-0 i målforskjell på de siste fem hjemmekampene på Sarpsborg stadion.Start har seks uavgjorte og 11 tap på bortebane siden klubbens siste borteseier mot Haugesund 30. mai 2015. Sandnes Ulf har rekorden med flest bortekamper på rad uten seier på nivå 1. I 2013 og 2014 spilte rogalendingene 20 kamper uten å erobre tre poeng på bortebane.

Marerittstart

Bård Borgersen på sidelinjen under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Start i 2015. Under Borgersens ledelse tok Start tre poeng på åtte kamper (0-3-5). Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Fjorårets oppgjør mellom klubbene var Bård Borgersens første kamp som trener for Start og han fikk den verst tenkelige åpningen på sin karriere. Allerede etter tre minutter hadde Martin Wiig stusset ballen videre til Patrick Mortensen som enkelt kunne sette ballen i mål.Kristoffer Tokstad økte ledelsen til 2-0 etter 16 minutter, før Martin Wiig sikret seieren midtveis i andre omgang. Espen Børufsen reduserte senere til 1-3. Både Mortensen og Tokstad (3) scoret forøvrig alle Sarpsborgs mål da klubben gjestet Kristiansand tidligere i år.

To seiere på Sarpsborg stadion

Sarpsborgs målvakt Arild Østbø holdt nullen i klubbens siste bortekamp mot Molde. Østbø voktet målet til Start i sju kamper i 2012. Bildet viser rogalendingen som Viking-keeper på Sparebanken Sør Arena i 2014. Foto: Tor Erik Schröder, NTB scanpix

Start og Sarpsborg 08 har bare spilt i samme divisjon sju ganger. Starts første og hittil eneste seier kom i det første oppgjøret mellom klubbene i 2008. Sørlendingene vant første divisjonsoppgjøret 0-2 etter scoringer av Leif Otto Paulsen og Bernt Hulsker.Den gamle storheten Sarpsborg Fotballklubb som vant seks cupfinaler i perioden 1917-1951, var blant klubbene som dannet Sarpsborg 08. Start har møtt SFK tre ganger på Sarpsborg stadion; 1969 (0-3), 1974 (3-1) og 1997 (2-2). I 1969-kampen scoret Egil «Drillo» Olsen to av målene.