Søndag 29. september 1912 er et vendepunkt i Starts og sørlandsk fotballhistorie. For første gang skulle en klubb på «Det mørke Sørland» som landsdelen ble omtalt i fotballkretser, kjempe mot landets beste klubber i NM.

Sørlandske fotballkrets

Ivrige fotballentusiaster stiftet Sørlandske fotballkrets 28. juni 1911 og året etter ble de første kretskampene spilt.

Fotballkamp på Gimlemoen i 1902. Start og Fram benyttet banen i første runde i NM i 1912. Oddernes Kirke i bakgrunnen. Bildet viser sannsynligvis oppgjøret mellom Odd fra Skien og Ørvarodd fra Kristiansand. Kampen ble spilt søndag 7. september 1902. Odd var den første utenbys klubben som gjestet Kristiansand. Oppgjøret endte målløst tross massivt og ensidig press mot Ørvarodds mål.

Den første seriekampen på Sørlandet ble spilt i Arendal. Hjemmelaget Grane tok i mot Kristianssands FK i det historiske oppgjøret og vant enkelt 5-1. Dermed ble oppgjøret Start — Grane i praksis en kretsfinale.I 1912 var det bare kretsmesterne kunne spille om den ettertraktede NM-pokalen. Regelen ble opphevet i 1916 og i 1917 ble NM åpent for alle klubber i Sør-Norge.

Arendaliternes Nervøsitet

En stor mengde tilskuere omkranset gressjordet på Gimlemoen i sommervarmen 21. juli. Lokalpatriotismen blomstret alltid når klubber fra Arendal og Kristiansand møttes, og lokalpressen gjorde sitt beste for å fyre opp under bålet. I Fædrelandsvennens referat fra kampen kan vi lese at «Arendaliterne har spillet sig godt op siden Starterne sist var i Kast med dem».

Det var betydelig rimeligere å overvære en Start-kamp i 1912. Prisen var 25 øre for voksne og 10 øre for barn.

Grane hadde en stor målsjanse i begynnelsen av kampen, «der imidlertid slog feil, formentlig paa Grund af Arendaliternes Nervøsitet» ifølge Fædrelandsvennen. Deretter overtok Start føringen og hjemmelaget ledet med tre mål til pause.Varmen slet sterkt på spillerne utover i kampen, tempoet var labert og hjemmelaget i sine blå og hvite drakter scoret bare ett mål etter pausen.

Lokaloppgjøret mot Kristianssands FK på Gimlemoen ble aldri spennende. Da dommeren blåste av kampen, var stillingen 1-8 til Start. Klubben var dermed klar for første runde i NM.

Kretsmesterskapet 1912

Forhåndsfavoritten Start vant det første sørlandske kretsmesterskapet i fotball. Tre av de fire medlemsklubbene deltok i det første kretsmesterskapet; Grane, Kristianssands FK og Start. Flekkefjord FK valgte ikke å delta.

Grane — Kristianssands FK 5-1

Start - Grane 4-0

Kristianssands FK - Start 1-8

I 1920 ble Sørlandske fotballkrets delt i to; Aust-Agder og Vest-Agder. Grane og Kragerø dominerte i øst, mens Donn, Flekkefjord, Start og Vigør vekslet på å erobre kretsmesterskapene i Vest-fylket.

Les sportslederens kommentar:

Østlandsdominans

Start skulle som den første sørlandske kretsmester møte vinneren av Grenland fotballkrets i første runde. Det var i utgangspunktet en uoverstigelig oppgave.

Østlands-klubbene var de ledende i landet på begynnelsen av 1900-tallet. Klubbene i Grenland, i Oslo og i byene langs Oslofjorden dominerte i NM. Først i 1923 maktet Brann som den første klubben utenfor Østlandet å reise hjem med NM-pokalen etter å ha beseiret Lyn 2-1 i cupfinalen i Skien.

Grenland fotballkrets hadde i 1912 to av Norges ledende klubber; Skien-klubben Odd som allerede hadde vunnet fire NM og Urædd fra Porsgrunn. Men til alles overraskelse ble det Larvik-klubben Fram som tok sitt første kretsmesterskap.

Ble utestengt i ett år etter brutal batalje i Skien

Frams 1-2-seier mot Odd i Skien som sikret klubben kretsmesterskapet og et møte med Start i første runde av norgesmesterskapet, fikk betydelig spalteplass i avisene. Men det var ikke resultatet som stod i fokus.

Ett lite utdrag av hva hovedstadsavisen Tidens Tegns lesere fikk presentert under tittelen «En livlig fodbalkamp»:

«Kampen var den mest paagaaende brutale, det forvæente Skien har set...»,

«...dommeren, hr. Holmen fra Kristiania, fik snart føle, at han stod i en by, hvor hver mand er ekspert».

«En Skiensmand og en Larviksmand var begge saa ivrige efter at faa tag i ballen, at de klasket hodene mod hinaden, saa Skiensmanden maate bæres bevidstløs ud med en hjernerystelse. En Larviksmand klappet senere til en Skiensmand med en knytnæve under spillet. Kampen blev saa afblæst og manden afvist».

«Da kampen sluttet, var folkemassen saa oprørt, at dommeren for sikkerheds skyld maatte eskorteres gjennem gaderne til jernbanen. Der holdt publikumet en ny pipekoncert, og ruden i dommer Holmsens kupé ble slaat ind».

Frams spillere ble truet med juling etter kampen og møtte rømme unna folkemengden. De utslitte spillerne fikk først skiftet da de hadde kommet seg ned i Skien sentrum. Affæren ble avsluttet med steinkasting på toget da Fram endelig reiste.

Erling Kjellsen som selv mente at han bare hadde gitt Odd-spilleren en kraftig ørefik, ble utestengt i ett år etter utvisningen.

Fra første runde:

NM-favoritten

Det var en spent og begeistret folkemengde som hadde samlet seg rundt den kummerlige og ujevne banen på Gimlemoen den kjølige og vindfulle ettermiddagen 29. september.

Framlaget fra 1912 som slo Start med åtte mål og var norgesmester en uke etter å ha vunnet 2-1 over Mercantile i finalen. En protest fra Oslo-klubben ble tatt til følge og i omkampen tapte Fram 0-6. Fra venstre: Fritz Christophersen, Alf Malcom Andersen, Olaf Ruud, Carl Christoffersen, Harry Jonassen, Otto Christiansen, Haakon Engstrøm, Einar Jensen, Johan Hallberg, Alfred Hansen og Tormod Kjellsen. Foto: Fra boken FRAM og tilbake på Torstrand (Per Nyhus)

Det var ikke hvilken som helst fotballklubb Start som representant for fotballens mørke fastland, skulle bryne seg mot i første runde. Fram var sammen med vinneren av Kristiania fotballkrets soleklare favoritter til å erobre NM-pokalen.Fire av Fram-spillerne spilte for det norske landslaget i årene før og etter cupkampen; Alf Malcom Andersen, Olaf Ruud, Johan Hallberg og Tormod Kjellsen. En femte — Nils Thoresen - ble også tatt ut, men meldte avbud siden han og familien ikke hadde råd til dress og koffert.

«Det mørke Sørland» fikk sin første landslagspiller i 1967 da Sven Otto Birkeland fra Vigør debuterte mot Sverige i 1967. Start fikk sin første landslagspiller 62 år etter cupkampen mot Fram.

Kattens lek med musen

I Larvik-avisen Østlandsposten kan vi lese at «Det hadde ikke gaat mange Minuttene før Publikum var paa det Rene med at Fotballspillet er mere utviklet i Grenland. Spillet førtes næsten udelukkende paa Kristiansands Banehalvdel.

Media var betydelig mindre opptatt av fotball i 1912 enn i dag. Omtalen av cupkampen mellom Start og Fram var begrenset til en liten notis på side to i Fædrelandsvennen.

«Utover i første omgang ble det tydelig at spillerne i de røde og blå stripede trøyene var av en annen klasse enn sørlendingene. Fysisk var ikke Start-spillerne særlig underlegne, men teknikken og ballbehandlingen til Larvik-spillerne sto i en særklasse.Østlandsposten skriver «Frams Løpere arbeidet glimrende foran Maal. Det haglet med Maalstøt, skarpe, sikre Skud. I første Omgang gik hele 7 Baller i Kristiansandernes Net, mens de selv ikke magte at kvittere en eneste Gang».

Både Starts målvakt og høyreback fikk godkjent i Fædrelandsvennen, men avisen var mindre skånsom mot venstrebacken; «...mens den venstre øiensynlig var adskillig nervøs og hvad der oplystes var ude af Træning. Han havde saaledes det Uheld at placere Ballen i sit eget Maal et Par Gange, Ligesom han begik en styg «Hands», der resulterte i et Straffesparkmaal» forteller Fædrelandvennens utsendte.

Med en solid sjumåls ledelse reduserte NM-favorittene tempoet i andre omgang og slapp Start med mer i spillet. «I anden Halvleg spillede Starterne sig godt op og præsterte her et Spil, som vakte Forbauselse efter den nedslaaendeførste Halvleg».

Hjemmelaget slapp bare inn to mål i andre omgang, mens Reinholdt Samuelsen som spilte ytre høyre ble den første Start-spilleren som scoret i NM.

Norgesmesterskapet 1912

Åtte klubber deltok i Norgesmesterskapet 1912 etter å ha blitt kretsmestere:

Grenland: Fram (Larvik)

Kristiania og Omegn: Mercantile (Oslo)

Nordenfjeldske: NTHI (Trondheim)

Oplandene: Hamar

Smaalenene: Sarpsborg

Sørlandske: IK Start (Kristiansand)

Vesterlen: Stavanger IF

Vestfold: Drafn (Drammen)

Første runde

NTHI — Mercantile 0-6

Sarpsborg - Hamar 1-0

Start - Fram 1-9

Stavanger IF - Drafn 4-1

Semifinaler

Mercantile - Sarpsborg 2-0

Fram - Stavanger IF 4-2 (spilt i Porsgrunn)

Finale

Mercantile - Fram 6-0*

  • Mercantile hevdet at Fram hadde benyttet en ulovlig spiller i NM-finalen som endte med 2-1-seier til Larvik-klubben. Protesten ble tatt til følge og Mercantile vant omkampen 6-0. ## Tallenes tale

1-9 mot Fram i 1912 er sammen med 0-8 mot Mjøndalen i NM i 1934, de største tapene i Starts 111-årige historie.

Avisenes fotballresultater var ikke alltid pålitelige for over 100 år siden. I Horten-avisen Daggry er Frams 1-9-seier over Start blitt til 5-9 over Kristianssands fotballklub.

Bare to ganger har Start sluppet inn ni mål i en offisiell kamp; mot Fram i 1912 og i 2-9-tapet mot Vigør i seriekamp i 1938.Start vant sin første cupkamp mot en klubb utenfor Agder i 1920, da Stavanger IF ble beseiret 2-0 i Kristiansand.

Først i 1934 maktet Start å beseire en klubb fra Østlandet i NM. Da spilte sørlendingene 1-1 mot Larvik Turn og vant returkampen 5-4. ## Kilder:

Fritjov Øverland og Arild Jakobsen: Start i hundre, 2005

Per Nyhus: FRAM og tilbake på Torstrand, 1993

Aftenposten

Christianssands Tidende

Fædrelandsvennen

Stavanger Aftenblad

Østlandsposten