Matthias Vilhjalmsson er i disse dager hjemme på Island på ferie og vurderer om han skal takke ja til et tilbud fra den russiske klubben Ufa.

Start-spissen er i tenkeboksen. Til Fædrelandsvennen sa han etter kampen mot Tromsø, at sjansen for om han velger Russland eller ikke er 50-50, og at han forventer å ha et svar i løpet av noen dager.

Svarer han ja kommer han til en noe annerledes klubb enn hva han er vant til fra Kristiansand.

Fem år gammel klubb

Byen Ufa ligger sørøst i Russland, cirka 1300 kilometer fra hovedstaden Moskva. Byen har et innbyggertall på litt over én million, og er kjent for sin oljevirksomhet.

Matthias Vilhjalmsson har scoret sju mål på 14 kamper for Start i eliteserien i år. Foto: NTB Scanpix

Fotballaget FC Ufa, som altså har fått et bud godkjent fra Start, er ikke så kjente. Det bunner i at klubben ennå ikke er fylt fem år. Da klubben ble grunnlagt i desember 2010, var det tidligere Manchester United-spiller Andrei Kanchelskis som satt i sjefsstolen. Han fikk sitte i halvannet år, før dagens sjef tok over. Igor Kolyvanov var russisk landslagstrener store deler av 90-tallet, og har spilt i klubber som Spartak Moskva og Bologna.

Klubben havnet i fjor rett over kvalifiseringsplass i russisk Premier League.

Signerte spiss fra Danmark

Om Vilhjalmsson velger å takke ja, blir han lagkamerat med tidligere Arsenal-spiller Emanuel Frimpong. Ellers er laget for det meste bestående av russiske spillere. Mandag ble det derimot klart at spissen Sylvester Igboun signerte for klubben fra danske Midtjylland, og blir dermed en konkurrent til spissplassen.

Stefan Strandberg skal fortsette karrieren i Russland. Foto: NTB Scanpix

Vilhjalmsson slår i så fall følge med lyngdølen Stefan Strandberg. Den tidligere MK-spilleren spilte søndag sin siste kamp for Rosenborg for denne gang, før han nå vender snuten mot Krasnodar. Det betyr dog ikke at det er grunn til å vente seg besøk fra nordmannen hver helg. Krasnodar er nemlig, ifølge Google Maps, 1995 kilometer unna Ufa, om du lurte.Tor-Kristian Karlsen er tidligere speider i den russiske toppklubben Zenit. Fædrelandsvennen har forsøkt å komme i kontakt med Karlsen, men har ikke lyktes. På Twitter skrev han derimot følgende etter at det ble klart at Strandberg skal spille i Russland de neste årene:

— Mange klubber sliter med likviditeten

«Merkelig av Strandberg å gå til russisk fotball nå. Rubelen fortsatt ekstremt ustabil, mange klubber sliter med likviditeten».

For hundre norske kroner får du i dag 702 russiske rubler.

Even Øgrey Brandsdal, administrerende direktør i Start, sier det ikke er noe nytt å melde i overgangssaken. Fædrelandsvennen har forsøkt å komme i kontakt med Vilhjalmssons agentfirma Total Football, men har ikke lyktes med det.

- Jeg bestemmer meg innen et par dager. Jeg får puste litt og tenke meg godt om, det er mange ting som spiller inn, sa den islandske spissen til Fædrelandsvennen søndag.

Til VGsa han følgende samme dag:

— Jeg reiser til Island, og da skal jeg diskutere det med samboer, mine foreldre og barn. Hvis de er imot det, så driter jeg i pengene, og utfordringene i Russland.

- Uten tvil et høyere nivå

Jørgen Jalland spilte 30 kamper for russiske Rubin Kazan. Han angrer ikke på at han reiste.

— Det er uten tvil et høyere nivå enn hva han er vant til i Norge. Så han kan være veldig trygg på at han får sportslige utfordringer, sier Jørgen Jalland til Fædrelandsvennen.

Jørgen Jalland i kamp for russiske Rubin Kazan i 2006. Her i duell med Lillestrøms (nå Odd) Olivier Occean. Foto: NTB Scanpix

Han beskriver den russiske kulturen som litt mer svart/hvitt enn den norske, men er veldig glad for at han fikk oppleve den. Noen språklige utfordringer ble det, og da den engelske tolken ikke var så stø i språket han skulle tolke, forsto Jalland at han måtte lære seg litt russisk.— Du er mye mer isolert enn i et norsk lag. Det er tøft, og mange om beinet. Jeg kan jo ikke si hva han skal velge, men det som er helt sikkert at å spille i den russiske ligaen vil gi ham noe sportslig, sier Jalland.

Kilder: Soccerway, Wikipedia