— Vi jobber for at unge mennesker skal bli bevisst hvordan de tenker om seg selv, sier Lennart Tennfjord Alnes.

Han er 18 år og salgssjef i elevbedriften Generasjon prestasjon, en elevbedrift som selger foredrag og workshops om kunsten å godta seg selv. De øvrige kollegene og medelevene er 17 år gamle og går Creo-linjen ved Ålesund videregående skole, en studiespesialisering i entreprenørskap.

PRESS: Elevbedriften Generasjon prestasjon forteller om en skole som fokuserer på resultater, uten at de har tid til å bli kjent med ressursene som ligger potent i hver elev. Foto: Illustrasjonsfoto Photographee.eu NTB/Scanpix

— Ungdom har alltid opplevd press. Vi er imidlertid den første generasjonen som vokser opp med sosiale medier. Det stadige møtet med visuelle oppdateringer om perfekte liv og gode prestasjoner, gjør det vanskeligere for ungdom i vår generasjon å være fornøyd, sier Håkon Avseth.

Altfor mye fokus på resultater

Elevene mener det ikke er satt av tid i skolehverdagen til å gi elevene mentale verktøy til å beherske livet slik de vil møte det. De forteller om en skole som fokuserer på resultater, uten at de har tid til å bli kjent med ressursene som ligger potent i hver elev.

Slik mener de at ressurser går tapt. Elever går til grunne i brutte forventninger til seg selv, mens de i stedet kunne ha blomstret om de fikk hente frem det positive i seg selv, på egne premisser.

Det er her elevbedriften vil inn og dele sine tanker.

Slik svarer seks skoleeksperter:

Ønsker å øke bevisstheten om presset

— Det handler om å få en bevissthet til dette og å ta det inn i møtet med eleven. Enkelte av oss har møtt flere gode lærere som er opptatte av å si hva vi er gode til, sier Avseth.

Han mener at det ikke krever uendelig med ressurser for skolen, men at det handler mer om en grunnleggende forståelse fra voksne. En forståelse om hva som motiverer og hva som gir skadelig prestasjonspress.

- Noen vil hevde at det stilles for få krav til ungdom i dag?

— De har nok ikke kontakt med den virkeligheten vi opplever. Før var du en teit nerd om du fikk seks i alle fag. I dag er det forventet at du streber etter toppresultatene, sier Avseth.

Sosiale medier er en utrolig nyttig oppfinnelse, om det brukes riktig. Alt trenger ikke handle om hvor mange likes du får på et bilde.

Elevbedriften hevder at mange ikke ser omfanget av det totale forventningspresset ungdom lever under.

— Karakterpress, utseendepress, skjønnhetsidealet og motepress, treningspress, press om «likes», press fra foreldrene, skole, vennekretsen, sier Lea Kristine Skrede.

Hun understreker at alle disse arenaene er eksponert i sosiale medier.

— Vi lever i et rikt samfunn som gjør det mer synlig hvem som ikke klarer å henge med på det materielle jaget. I dag sliter svært mange barn og unge med problemer som spiseforstyrrelse og selvskading.

Lea ønsker at vi kunne reflekterte mer over dette.

— Det kan være at barn og unge i mindre grad hjelper med det praktiske hjemme. Det betyr ikke at det ikke stilles krav til dem.

Lærer var skuffet over karakteren fem

En av jentene forteller at en lærer nylig uttrykte at han var skuffet fordi hun bare fikk karakteren fem i faget hans.

— Er ikke det et flott kompliment?

— Man kan se det som det. Selv har jeg bestemt meg for å godta at jeg ikke presterer i toppklassen i alle fag. Da er det vanskelig å takle en slik tilbakemelding fra læreren.

Det er akkurat disse erfaringene Generasjon prestasjon ønsker å reflektere over sammen med ungdom de møter i klasserom, foreldre, lærere og rektorer. Kanskje finnes det heller ikke alltid et fasitsvar.

— Vi tror likevel vi kan få medelever og voksne til å tenke nytt, sier Malin Vedde.

Endrer holdning

Håkon bemerker at han ser endringer hos foreldrene sine.

— De har alltid vært gode til å gi oppmuntring til oss barna, men jeg ser at de er enda mer bevisst overfor småsøsknene mine. Det handler ikke om hva vi skal bli, men at vi skal trives underveis.

17-åringen har lidd av spiseforstyrrelser og står nå frem og forteller hva som fikk ham til å bli besatt av kropp og fysikk.

— Gutter holder gjerne slike ting for seg selv og vil ikke snakke om det.

Hva har det kostet deg personlig å stå frem?

— Jeg tror det er viktig at jeg står frem med mine erfaringer da det kan hjelpe andre. Det gir større troverdighet til stoffet jeg prøver å formidle, svarer han enkelt.

Synes foreldrene er verre på Facebook enn de selv er

Elevbedriften er opptatt av hvordan sosiale medier skaper det de kaller prestasjons – og tilgjengelighetspress. I sine workshop oppfordrer de elevene til å legge bort telefonen minst en til to timer hver dag.

— Sosiale medier er en utrolig nyttig oppfinnelse, om det brukes riktig. Det er viktig at vi ikke løper som hunder for å sjekke Instagram eller Facebook, men bruker det med måte. Alt trenger ikke handle om hvor mange likes du får på et bilde.

KUTT PRESSET: Generasjon Prestasjon vil at vi skal ta tilbake tiden og livene våre og ikke være opptatt av antall likes på Facebook. Bak fra venstre: Solveig Bårdsnes, Håkon Avseth, Reidun Eik Dyrkorn. Foran fra venstre: Lea Kristine Skrede, Malin Vedde, Lennart Tennfjord Alnes. Foto: Ingeborg Refsnes

— Hva syntes dere om foreldrenes bruk av sosiale medier?

— På ett punkt er deres bruk faktisk verre enn ungdommens. Det moderne fenomenet om å fremstille familielivet så sinnssykt bra er slettes ikke bra for hverken voksne eller ungdom. Hvilke krav forventer ikke ungdommen at foreldrene stiller til dem om de hele tiden skal fokusere på alt som er så himla bra? Skal en tro dagens foreldre er det ingenting som er galt lengre.

Hvordan kan vi balansere mellom sunt og usunt press?

— Vi har lånt det populære uttrykket «godfølelsen» og ber ungdom lete frem denne. Presterer du for å føle det bra med deg selv, er du på rett vei, men når du presterer for å tilfredsstille andre sine krav, bikker det over. Da er det ikke lenger sunn prestasjon og sunt press, sier Lennart.

Solveig Bårdsneser opptatt av at krav kan fremstilles på så mange måter. Det viktigste er å handle ut ifra det som er til sitt eget beste heller enn å tilfredsstille andre.

Være til stede her og nå

Generasjon prestasjon har ett klart budskap:

- Vi blir opplært til hele tiden å strekke oss mot fremtiden. Slik glemmer vi å være til stede her og nå . Sammen med skole og helsevesen, og gjennom klok kommunikasjon, kan vi jobbe sammen mot å reversere utviklingen. Det viktigste er forståelsen av at vi må begynne å akseptere hverandre, men viktigst av alt oss selv. Vi må begynne å leve i nuet.

Vi har skrevet flere saker tidligere om press, stress og mobbing blant barn og unge:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebook-gruppeogTwitter-profilforFamilie og oppvekst.

oppvekst6.JPG

Artikkelen er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst.