— Jeg er veldig, veldig glad. Det å få fullt medhold på alle punkter er en lettelse. Det kunne ikke blitt bedre. I dag har vi klappet, danset og grått litt, sier Ann Kristin Klokk Nøstvold.

Hun er mor til den 13 år gamle gutten som ble mobbet på Langenes skole.

I mars ble rektor ved Langenes skole, Cecilia Mossige Johansen, politianmeldt av foreldrene til 13-åringen for brudd på «mobbeparagrafen» i Opplæringsloven. Enkeltvedtaket i saken ble samtidig klaget inn for Fylkesmannen.

Får krass kritikk

Torsdag forelå Fylkesmannens vedtak, som konkluderer med at skolens utredningsplikt og begrunnelsesplikt ikke er oppfylt. «Dette er en saksbehandlingsfeil som det er sannsynlig kan ha hatt innvirkning på innholdet i de tiltakene som er vedtatt iverksatt».

Rektor ved Langenes skole har tidligere konkludert med at skolen ikke anerkjenner at 13-åringen har blitt mobbet. Fylkesmannen mener på sin side at «skolen har et problem» som ikke har sett at eleven har blitt alvorlig krenket. Foto: Martine Haugland

I vedtaket heter det også følgende:«I tillegg til de tiltakene som rektor har vedtatt, må rektor selv anerkjenne at NN (elevens navn, journ. anm.) føler seg utrygg på skolen, formidle dette til han personlig og arbeide for å bygge opp tillit til han og familien».

«NN må etter eget ønske få sitte på en plass bak i klasserommet der han kan føle seg trygg».

Glad for å bli trodd

— Det har vært en stor påkjenning for hele familien å gå og vente på papirene fra Fylkesmannen. Vi har hatt masse tanker rundt det, selv om vi har vært sikker i vår sak på at dette gir vi oss aldri på, sier Klokk Nøstvold.

Hun forteller at sønnen også reagerte med glede.

- Vi har sett hvordan han har hatt det i lengre tid. Nå er han glad for å bli trodd. Han har gått rundt og følt at han ikke har blitt trodd i skolesystemet, og det har vært tungt nok. Nå har han fått full medhold av de som har sett gjennom alt av papirer.

Fylkesmannen vil følge opp, og ber i vedtaket om å bli holdt orientert om utviklingen videre i saken.

Kamuflert som «vill lek»

Elevens mor har tidligere fortalt i Fædrelandsvennen hvordan sønnen brutalt ble banket opp på skoleveien. Han skal ha blitt tatt kvelertak på og fått hodet dunket i bakken.

I brevet fra Fylkesmannen vises det til en episode i klasserommet der 13-åringen ble slått, klort og dunket bakfra. Denne episoden har skolen forklart som et hendelig uhell.

Avdelingsdirektør Kristin Eidet Robstad skriver følgende i brevet fra Fylkesmannen:

«Når fysisk angrep på en elev som ikke ønsker å være med i leken, blir «kamuflert» som lek på denne måten, og skolen ikke ser at eleven blir alvorlig krenket, har skolen et problem».

Fylkesmannens mener videre at det er kritikkverdig at skolen ikke rutinemessig meldte fra om skaden til foreldrene.

Fædrelandsvennen har ikke lyktes i å få en kommentar fra rektor Mossige Johansen ved Langenes skole torsdag kveld.

Vil ikke kommentere vedtaket

Jon Wergeland, kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune, vil ikke kommentere Fylkesmannens vedtak.

— Det er viktig for oss i kommunen å samarbeide tett med Fylkesmannen. Utover dette er det viktig i en sak som er unntatt offentlighet, at jeg ikke diskuterer innholdet i den, sier han til Fædrelandsvennen.

- Hva vil dere gjøre videre?

— Vi jobber, har og vil fortsette med å jobbe for å trygge alle elevene, både på Langenes og de andre skolene. Det er viktig for oss at alle bidrar for å få det til.