Kristiansanderen var sammen med sin tidligere ektefelle tiltalt for grovt bedrageri på til sammen 3,5 millioner kroner. Nav kontroll har uttalt at svindelen er en av de aller største som er avdekket noen gang.

I retten nektet 43-åringen å ha gjort noe straffbart. Men påtalemyndigheten mente han hadde styrt og fått lønn fra flere selskaper innen telesalg, til tross for at han offisielt var arbeidsufør etter en sykehusoperasjon som gikk galt.

Hans ekskone var tiltalte for medvirkning, men mente at hun var utnyttet og utvitende dratt inn i gigantsvindelen.

— Han har brukt meg og mitt navn og satt meg i denne situasjonen. Det har jeg slitt veldig med i ettertid, sa hun i Kristiansand tingrett.

Skjulte pengeoverføringer

Tingretten har nå dømt mannen for fire tilfeller av grovt bedrageri trygd, samt ett forsøk på simpelt bedrageri. Straffen er satt til fengsel i tre år, der ett år er gjort betinget. Det er det samme som påstanden fra aktor.

Mannen blir ikke trodd når han sier han kun hadde oversikt over driften i selskapene fra sofaen hjemme. Flere tidligere medeiere og ansatte i mannens selskaper har tvert i mot forklart at han deltok aktivt i ledelsen.

Samtidig mener retten det er bevist at han fiktivt ansatte sin kone for å skjule lederlønnen til seg selv. Hun har forklart at hun kun gjorde enkle oppgaver i selskapene, blant annet som massør, og ikke fikk vanlig lønn.

Retten mener det er skjerpende at svindelen har foregått systematisk over tolv år og at det dreier seg om et stort beløp. I tillegg legges det vekt på at mannen «bevisst har brukt ektefellen for å skjule pengeoverføringer til seg selv. Dette gjorde at trygdemisbruket vanskelig kunne oppdages ved ordinære kontrolltiltak».

Fædrelandsvennen har foreløpig ikke fått kommentar fra eksmannens forsvarer, Robert D. Hovland.

Eget ansvar

Kvinnen (40) er frifunnet for medvirkning til tre grove bedragerier av trygd og dømt for ett. Hun er også frifunnet for forsøkt på simpelt bedrageri. Straffen er satt til 90 dagers betinget fengsel. Også dette er i tråd med påstanden fra aktor.

Retten slår fast at mannen var pådriver og initiativtaker til trygdebedrageriet hun er dømt for, men at kvinnen har et eget ansvar for å sjekke at korrekte opplysninger sendes til Nav.

Hennes tidligere ektemann er alene dømt til å betale Nav 2,2 millioner kroner i erstatning. I tillegg kommer 289.219 kroner som begge er ansvarlig for å betale tilbake.

— Hun er godt fornøyd, selv om hun ikke ble trodd fullt ut på det som handlet om perioden der hun selv var sykemeldt, sier kvinnens forsvarer Pål A. Eide.

Han sier klienten allerede er i gang med å nedbetale det hun skylder Nav.

Slik ble saken rullet opp

Opprullingen av saken startet i 2009 da Nav stoppet et forsøk på å få ut barnetrygd. Paret hadde unnlatt å opplyse at de hadde flyttet til utlandet, men barnas skole varslet Nav.

Året etter ble kvinnen også anmeldt for bedrageri av sykelønn. Politiet startet etterforskning og tiltalte mannen for medvirkning.

Samtidig ble mannen etterforsket for korrupsjon knyttet til et av selskapene sine. I lagmannsretten i 2014 ble han frifunnet for korrupsjon, men dømt for medvirkning til grovt trygdebedrageri.

Underveis i denne saken kom det fram opplysninger om mannens arbeidsinnsats. Det førte til ny svindeletterforskning og tiltale.