— Det er et vanvittig stort beløp. Jeg har ikke sett noe liknende i rettspraksis, sa aktor Hilde Almåsstø før hun la ned sin påstand om straff i Kristiansand tingrett torsdag.

43-åringen fra Kristiansand fikk uføretrygd etter en mislykket operasjon i 2002. Samtidig har han vært sentral i en rekke selskaper innen telefonsalg. Til Nav stoppet pengestrømmen i februar 2014. Frem til da fikk han utbetalt 3,2 millioner kroner.

Mannen har avvist all skyld om grovt bedrageri. Han mener han var for syk til å jobbe, og kun hadde oppsyn med selskapene sine fra senga. Påtalemyndigheten mener imidlertid det er bevist at han var den virkelige lederen av selskapene og at innsatsen hans tilsier at han ikke hadde krav på trygd.

I aktors påstand om tre års fengsel for 43-åringen, er ett år gjort betinget fordi det har tatt tre år å etterforske saken. Kravet mot ham fra Nav er 2,3 millioner kroner.

Tror på ekskona

Ekskona (40) var tiltalt for medvirking til svindelen. Hun skulle ha sendt en fiktiv faktura og fått lønn fra mannens selskaper som ikke sto i stil med hennes arbeid som vaskedame og massør for selgerne. Ifølge tiltalen var formålet å skjule utbetalingene til mannen.

I retten fortalte kvinnen gråtkvalt at hun mente seg grovt utnyttet av eksmannen. Hun hevdet at han hadde opprettet et enkeltmannsforetak i hennes navn og forfalsket underskriften hennes. Hun avviste også å ha vært i stand til å gjøre det hun var tiltalt for.

— Det var han som styrte alt, sa hun.

Aktor Hilde Almåsstø tror langt på vei på ekskona, og la ned påstand om at hun skal frifinnes for medvirkning. Aktor mener eksmannen har vist tidligere at han er i stand til å begå forfalskninger. I februar 2014 ble 43-åringen dømt for medvirkning til grovt trygdebedrageri. Han skrev under på at kona til en forretningspartner hadde jobbet og mottatt lønn i selskapet hans, noe hun ikke hadde.

Ekskona var også tiltalt for grovt bedrageri av 330.000 kroner i sykepenger. Igjen skylder 40-åringen på eksmannen. Men her mener aktor at hun visste at mannen løy til Nav om hvor mye hun hadde jobbet og krever 120 dager betinget fengsel.

Viste maraton-bilder

Troverdighet er sentralt i saken. I retten gikk eksmannen med stokk og beskrev et tøft liv som satte ham ute av stand til å jobbe. Men ekskonas forsvarer Pål A. Eide hadde hentet ut bilder fra mannens åpne Facebook-profil som viste at han løp maraton våren og sommeren 2014. — Du skal være i ganske god form for å løpe maraton. Jeg synes dette sier noe om hans troverdighet, sier Eide.

Han ønsket å legge bildene fram som bevis i retten, men tingrettsdommer Per O. Refsalen tillot ikke dette fordi bildene var publisert etter at Nav stoppet støtten og etter perioden tiltalen gjelder. 43-åringen forsvarer Robert D. Hovland avviser at bildene svekker forklaringen til klienten.

— Han har ikke forsøkt å skjule disse Facebook-bildene, og det er først og fremst smerter han har slitt med, sier Hovland.