VIKTIG: John Northug og maskoten «Terje» inne i Strindheims smørebod på Kvaløya. Foto: Rune Robertsen

TROMSØ: Northug skal ikke i ilden før lørdag og søndag, men allerede i dag var en viktig brikke på plass.Maskoten med navnet Terje, som er en ugle på nærmere en meter, ble kjøpt inn av Petter Northug og broren Tomas i Harstad før NM del 2 i mars.

Den står trygt plassert i smørebua til Strindheim inne i Storelvahallen, et par hundre meter fra startområdet.

— Gutta fant ut at de skulle ha en lykkemaskot før teamsprinten i Harstad, og da de oppdaget denne ugla i en butikk måtte de bare kjøpe den. Resultatet var så bra at vi fikk beskjed om å ta han med også til dette NM-et. En ekte nordlending med andre ord, forteller pappa John Northug, som er på plass i Tromsø for å hjelpe sønnene.

Støttespiller

— Ove Aunli og Ole Thonstad har kjørt opp fra Trøndelag med Terje midt i mellom seg i bilen. Litt av en reisekamerat, sier John Northug og ser bort på Ove Aunli, som er på plass som en del av Strindheims støtteapparat.

— Det var mye snøfokk på turen, så ugla ga beskjed om at vi måtte kjøre forsiktig, responderer Aunli med et smil.

Ugla er oppkalt etter Terje Haugan, en støttespiller for Northug-familien i Mosvika.

— Jeg tror uglas funksjon er at man kan si mye til den som man ikke kan si til andre, sier John Northug.

Liker seg i Tromsø

Pappa Northug var også på plass da Petter Northug satt Tromsø på hodet i 2011 under det daværende NM del 2. — Petter liker seg i Tromsø. Det trønderske og nordnorske lynnet er ganske likt, og det er nok en grunn til at han trives så godt her. Humoren er i hvert fall mye av det samme, sier John Northug, som fulgte opp Petters lillebror Tomas i dag.

(krever innlogging) — Han har hatt mye sykdoms- og skadeproblemer denne sesongen, og akkurat nå er det viktigst at han bare går skirenn, sier John Northug.

Petter Northug blir trolig å se i løypene på Kvaløya allerede fredag, der han kommer til å legge inn en treningsøkt foran lørdagens tremil med skibytte.