TROMSØ/OSLO: Martin Johnsrud Sundby var en av få som droppet festesmurning på 15 kilomteren i i Tromsø. Han var utilnærmelig. Dermed ble han den første som har vunnet NM-gull i klassisk langrenn uten å bruke festesmurning.

— Det er ikke for bryte nye barriere jeg gjør dette. Mest fordi det er litt vanskelig å få skikkelig feste. Det er gambling, sa den suverene vinneren til NRK før han gikk ut på det som nærmest skulle bli en parademarsj for verdens absolutt beste langrennsløper denne sesongen.

— Det var gambling, og jeg vant, sa han etterpå.

  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen var suveren på kvinnenes 10 kilometer tidligere i dag:

Drømmer om femmil i Kollen

Men det er ikke NM-gull uten feste som er det store målet for Martin Johnsrud Sundby i det som gjenstår av sesongen.

— Han er veldig fokusert på verdenscupen og ikke minst på femmila i Kollen. Han har ikke vunnet den, og det tror jeg det er det ultimate for ham nå, sier sportssjefen til de norske langrennsløperne Vidar Løfshus til Aftenposten.

I tillegg ønsker Røa-løperen de næremste ukene å avgjøre kampen om den store glasskula.

— Martin er veldig opptatt av å sikre seg seieren i verdenscupen tidlig. Plutselig kan man bli syk i Canada. Han kommer til å gå Falun, Lahti og Holmenkollen. Der er det viktig å raske med seg så mange poeng som mulig.

Imponert sjef

Vidar Løfshus er i det hele tatt imponert over det som Martin Johnsrud Sundby har prestert denne sesongen. I løpe etter løp har han feid all motstand til side.

— Han har jo vært «outstanding» og han er rå. Han gjør rett og slett de riktige tingene hele veien, sier sportssjefen.

Unge lovende bak eneren

Var det en suveren vinner, var det litt mer kamp om de lavere posisjonene på pallen. Og det var de unge lovende som viste seg frem.

Martin Løwstrøm Nyenget ble nummer to, mens Mathias Rundgreen tok bronsen. Niklas Dyrhaug hang lenge med i toppen, men måtte se seg slått av ungguttene.

Ny episode av Aftenpodden Sport. Høydehus, barneidrett, «sværingen fra Rælingen» og en trener i trøbbel er tema: