TROMSØ/OSLO: — Det var skikkelig hardt. Men begynner å komme i mitt livs form, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen til NRK etter løpet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant på en dag hvor mange av de beste hadde valgt å stå over. Hverken Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga og Slind-søstrene stilte til start.

— Jeg er i nærheten av mitt livs form, fortalte hun etter løpet. Nå har hun fokus på videre verdenscup og hun er også begynt å se fremover mot neste års VM. Astrid Uhrenholdt Jacobsen satser videre.

- Verdensklasse

Selv om mange gode løpere var borte, menter NRKs ekspert, Torgeir Bjørn, at dette ikke tok glansen fra seieren til Uhrenholdt Jacobsen.

— Det er verdensklasse over det som Astrid gjør, sa han på NRKs sending fra løpet.

Det er fire renn på fire dager i NM og en rekke løpere har sagt at rennprogrammet blir for hardt. Derfor var noen av jentene som har vært med på å dominere resultatlistene for Norge i verdenscupen hjemme denne første dagen av NM i Tromsø.

Men de fleste er på vei og mange av dem vil være klare for sprinten i morgen og 15 km med skibytte lørdag.

Heller ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen kommer til å gå alle rennene i NM. Fredagens sprint står hun over. For henne er det store målet å vinne stafetten med lagvenninnene i Heming. Klubben har 100-årsjubileum i år og derfor vil hun så gjerne sørge for seier i jubileumsåret.

— De fleste setter pris på at alle har krefter til å gå to renn. Det er viktig at alle de beste og alle trenerne er her. Det er jo vår fest, sa hun etter løpet.

  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen snakker om hva hun tenker om NM som konkurranse:

Skal slå samboeren

Pallen etter dagens NM-distanse. Astrid Uhrenholdt suveren vinner. Til venstre Mari Eide som skal bli bedre enn samboer Anders Gløersen og til høyre bronsevinner Thea Krokan Murud. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen

Først kom altså 29-åringen fra Oslo. Deretter kom ingen, så kom et kobbel med løpere. Det var svært jevn kamp om plassene bak.Mari Eide knep sølvet, mens Thea Krokan Murud ble treer. Mari Eide er samboer med Anders Gløersen. Mannen som i fjor vant 15 kilometeren i NM. Nå synes Eide at det er på tide at det er hun som er best i NM.

— Nå har det gått litt tungt for ham. Da pleier det å gå bra for meg. Kanskje jeg blir best i NM denne gangen, ha-ha, smilte en storfornøyd Øystre Slidre-løper.

Det er ikke 10 kilometeren som er hovedmålet i NM-uka.

— Sprinten i morgen er høydepunktet, sier hun.

Kathrine Harsem, som vant 5 km klassisk i fjor, var to tideler fra bronsemedaljen og måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen.

Ny episode av Aftenpodden Sport. Høydehus, barneidrett, «sværingen fra Rælingen» og en trener i trøbbel er tema: