MOLDE: Johan Remen Evensen, som besluttet å legge hoppskiene på hylla 20. februar 2012, er fortsatt det mennesket i verden som har hoppet lengst med ski på beina.

Rekordhoppet på 246,5 meter kom i kvalifiseringsrennet i Vikersund i februar 2011. Snart ett år etter at han la opp er 27-åringen fortsatt usikker på hva han vil drive med. Enn så lenge jobber han som ekspert i NRKs hoppsendinger, og om et par uker venter noen helt spesielle dager:

Fra 25. til 27. januar skal han nemlig kommentere verdenscuprennene i Vikersund; hans egen lekegrind fra et par år tilbake.

Rekordholder i to år

Hvorvidt rekorden blir stående gjennom verdenscuphelga eller ikke, bekymrer ham lite.

– Rekorden kommer til å ryke før eller senere. Om det skjer i år eller ti år fram i tid, det spiller ikke så veldig stor rolle. Jeg har hatt den i to år nå, og er fornøyd med det, sier Evensen til Romsdals Budstikke.

Den tidligere hopperen forventer folkefest i Vikersund, og håper han får muligheten til å kommentere noen historiske hopprestasjoner fra sin plass i studio. Regelendringer som har trådt i kraft etter at han ga seg, gjør imidlertid at han føler seg usikker.

Kortere hopp?

– Det blir spennende å se hvilke utslag de nye dressreglene kommer til å gi. Det faktum at dressene skal være såpass trange, taler for at det blir vanskelig å hoppe veldig langt. Man trenger i hvert fall høyere fart for å få det til, sier han.

Dersom noen skulle ta rekorden, tror han det blir en av de klassiske flygerne som Robert Kranjec eller Martin Koch.

I tillegg til de to favorittene, nevner han også noen outsidere som kan finne på å overraske.

– Det er flere spennende, unge tyskere på gang. Dessuten begynner Tom (Hilde) å bli bra i flyging, så dette kan bli interessant, sier han.

Trives godt

Evensen legger ikke skjul på at han savner å være en del av det norske hoppmiljøet, men enn så lenge er det ikke et alternativ.

Kroppen hadde fått nok da han bestemte seg for å legge opp i fjor.

Han klarte ikke å komme ned på den vekta han burde være på, og da ble det vanskelig å hevde seg i toppen. 27-åringen har fortsatt ikke rørt hoppskiene etter at han ga seg.

– Jeg er redd jeg ikke kan la det være med bare ett hopp, så da er det like greit å ikke gjøre det, sier Evensen.

Han innrømmer at det kribler når han følger det norske hopplandslaget, og at han mer enn gjerne kunne tenkt seg å preget rennene i stedet for å kommentere dem. Han elsker hoppsporten, men et comeback vurderer han som veldig usannsynlig.

Vektregler

– Man skal selvfølgelig aldri si aldri, men det er mye som må skje for at det skal bli aktuelt. Det måtte i så fall kommet noen vektregler som hadde gjort at jeg ikke trengte å tyne så mye som jeg gjorde, sier han.

De norske hopperne har vært strålende denne sesongen, og mest imponerende var nok Anders Jacobsens comeback i den tysk-østerrikske hoppuka. Jacobsen var noen fattige poeng unna å snyte Gregor Schlierenzauer for sammenlagtseieren, men ble slått på målstreken av den seiersvante østerrikeren.

– Det er bare å ta av seg hatten for det han har gjort. Det er tidenes comeback, selv om vi i den innerste kretsen vet at han aldri la skikkelig opp. Han har hatt et hvileår fra konkurranser, og har spisset formen skikkelig inn mot denne sesongen, sier han.

Hoppopptur

Evensen har også latt seg imponere av både Anders Bardal og Tom Hilde, som i stor grad har bidratt til den norske oppturen. Denne sesongen mener han trener Alexander Stöckls system har slått ut i full blomst.

– Det blir bare bedre og bedre, og jeg er helt sikker på at det vi ser er en Stöckl-effekt. Nå håper jeg Norge klarer å bli værende i toppen, og gi Østerrike kamp om topplasseringene, sier han.

Evensen er klokkeklar på én ting: Han ønsker ikke at Norge skal ta over den rollen Østerrike har hatt i internasjonal hoppsport de siste seks-sju årene.

– Den voldsomme dominansen deres har ikke vært bra for sporten. De har kjørt showet og vunnet altfor mye, noe som har tatt livet av spenningen. Slik det var i hoppuka er helt optimalt, for da ble det en skikkelig fight som ikke ble avgjort før helt på slutten, sier han.

PS: Johan Remen Evensen er aktuell som deltaker i 71 grader nord på TV Norge i slutten av måneden.