På tre uker har politiet avslørt nytt såkalt skimmingutstyr på seks minibanker i Oslo. På ti sekunder installerer tyvene utstyret, bestående av et mikrokamera, og en mikrochip for avlesning av kortinformasjon. Kameraet filmer koden, og dermed har banden all informasjon tilgjengelig for å tappe kontoen din, skriver Aftenposten.no.

— Denne bransjen er blitt mer profesjonell. Det vi trodde var umulig, har de fått til nå, sier etterforskningsleder Janne Stømner ved Sentrum politistasjon.

”Dette er profesjonelle kriminelle, gjerne med høyere utdannelse innen teknologi. De har produktutviklere som forsøker å ligge i forkant av oss.

Etterforskningsleder Janne Stømner

— I fire-fem år har dette problemet ligget brakk, etter at anti-skimmingutstyr ble installert i minibankene. I vår og sommer har minibanksvindelen kommet tilbake, sier Stømner.

Pågrepet fem bulgarere

De siste ukene har politiet pågrepet fem bulgarere med svindelutstyr på Gardermoen, Svinesund og i Oslo sentrum.

Stømner og politiets skimminggruppe legger ikke skjul på at de er imponert over de kriminelles kreativitet.

— Dette er profesjonelle kriminelle, gjerne med høyere utdannelse innen teknologi. De har produktutviklere som forsøker å ligge i forkant av oss, sier Stømner.

Det finnes også instruksjonsvideoer på YouTube for bygging av slikt utstyr.

Svært store summer

I løpet av kort tid kan kriminelle tappe store verdier fra ulike kortholdere. På tolv dager i juni ble anslagsvis tre millioner kroner tappet fra kontoer gjennom en kortterminal på en bensinstasjon på Tveita. Siden den nye skimmingbølgen er så fersk, har ikke politiet noen oversikt over hvor mye som er blitt tappet fra minibankene.

— Men vi vet at informasjonsbrikken ble tømt to ganger i Seilduksgata før vi beslagla utstyret. Med et gjennomsnitt på opp mot 10 000 kroner pr. vellykkede skimming, og rundt 200 kunder i minibanken hver dag, sier det seg selv at det er snakk om store summer, sier Stømner.

Umulig å oppdage i minibanken

Det er lite publikum kan gjøre for å beskytte seg. De nye metodene er nærmest usynlige. Både farge og design er identisk med norske minibanker.

— De har nok sittet i Bulgaria og utviklet produkter med tanke på Norge, sier Stømner.

Ifølge seniorrådgiver Ann Håkonsen i Finansnæringens fellesorganisasjon ble det svindlet for 215 millioner kroner i fjor.

— Det oppdages ukentlig skimmingutstyr nå, i tollen, på minibanker eller andre steder, sier Håkonsen.