Regjeringen varsler en vekstpakke for norsk næringsliv som skal gjelde fra 2014. Samtidig blir beskatningen av oljeselskapene skjerpet med umiddelbar virkning.

Her er de viktigste tiltakene:

Regjeringen vil redusere den maksimale skattesatsen i bedriftsbeskatningen fra 28 til 27 prosent. Det koster 2,4 milliarder kroner.

Nye avskrivningsregler for en rekke driftsmidler i næringslivet skal gjøre det mer attraktivt å investere i Fastlands-Norge. Den økonomiske fordelen av bedre avskrivningsregler er anslått til 400 millioner kroner.

Den såkalte Skattefunnordningen skal styrkes med 100 millioner kroner for å stimulere til økt forskning og utvikling.

— Vi utvider skattegrunnlaget, tetter skattehull og reduserer samtidig skattesatsene, sier Stoltenberg.

Samlet sett vil fastlandsindustrien få skattelettelser for rundt 3 milliarder kroner.

I denne pakken ligger også forslag som innebærer at Regjeringen strammer skatteskruen for en del personer med velfylte bankkonti som snuser på boliginvesteringer. Personer som vurderer å kjøpe sekundærboliger som investeringsobjekter fremfor å bo der selv, må regne med en redusert skattefavorisering av slike investeringer sammenlignet med den øvrige kapitalbeskatningen, melder Regjeringen.

Oljeselskapene må ta regningen

Regjeringens forslag vil gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050. Det tilsvarer ifølge regjeringen et årlig beløp på i underkant av 3 milliarder kroner.

Endringen fører til at oljeselskapene må bære en større del av kostnadene ved investeringene selv. Denne del av regjeringens tiltakspakke trer i kraft umiddelbart, mens endringene i kapitalbeskatningen først kan bli innført fra 2014. Regjeringen vil også stramme skattegrepet overfor de flernasjonale storkonsernene som kan flytte penger mellom land. Statsministeren og finansminister Sigbjørn Johnsen understreket flere ganger på en pressekonferanse i Oslo søndag at konsernenes tilpasninger må bremses.

Finansdepartementet har sendt på høring et forslag om å begrense rentefradrag i konsernforhold, gjentok Stoltenberg og Johnsen.

- Vil styrke konkurransekraften

— Vi vil styrke konkurransekraften for den del av norsk næringsliv som sliter. Vi vil ha en mer balansert utvikling i norsk økonomi, sier Stoltenberg.

Stoltenberg har flere ganger under pressekonferansen vist til todelingen i norsk økonomi som det viktigste argumentet for å legge om skattergeimet for næringslivet. Samtidig er norsk økonomi i en god forfatning.

— Det gjelder å handle i gode tider, i stedet for å lene seg tilbake, sier Stoltenberg.

— Vi hadde en god utvikling i eksportindustrien før finanskrisen. Vi gjør mye for å fremme kobnkurransekraften i denne industrien. Det viktigste er å holde pengebruken tilbake. En ansvarlig finanspolitikk er vesentlig for denne del av næringslivet, sier Stoltenberg.

I realiteten har Regjeringen praktisert handlingsregelen slik at bare tre prosent av Oljefondets avkastning er brukt, mens regelen gir rom for å bruke fire prosent, understreket statsministeren.

Lavere skattesats

Endringene blir varslet søndag fordi flere av tiltakene som berører oljesektoren, er såkalt børssensitive, det vil si at de kan påvirke aksjekurser. Det er derfor viktig at endringene blir kunngjort mens de internasjonale markedene holder stengt.

Stoltenberg fremlegger endringene i rammebetingelsene for norsk næringsliv mens Høyres landsmøte går mot slutten og før statsministeren skal holde sin politiske innledning på LO-kongressen.

— Tiltakene skal fremme veksten i norsk økonomi, sier Stoltenberg.

Stoltenberg og Johnsen har ved flere anledninger uttrykt bekymring for todelingen av norsk økonomi. Det er ventet at Regjeringen kommer med tiltak for å lette situasjonen for norske bedrifter som nå merker at etterspørselen etter norske eksportvarer i det kriserammede Europa synker. Treforedlingsindustrien er blant bransjene som sliter tungt.