LO hadde planlagt en valgkamp med beinhardt skyts mot Høyres program, men nå må taktikken endres: Høyre freder sykelønnsordningen og lover fortsatt kamp mot sosial dumping om det blir regjeringsskifte.

I stedet for å angripe hva Høyre sier, rettes angrepene mot partiets troverdighet.

— Det er den borgerlige politikken som er trusselen, tordnet avtroppende LO-leder Roar Flåthen da han åpnet LO-kongressen i Oslo i går.

Han fikk applaus da han sa at målet er å hindre de borgerlige i å vinne høstens valg. For å få det til må 55 prosent av de 900.000 LO-medlemmene stemme Arbeiderpartiet.

- Jeg kan love dere at om dere våkner med Siv og Erna etter valget, vil dere savne Sigbjørn Johnsen og meg hver dag, sa Jens Stoltenberg og la til at han bønnfaller LO om å mobilisere før valget.

I høst viste Aps interne måling at Høyre/Frp har en oppslutning på 39 prosent i fagbevegelsen, mens Ap hadde et knapt forsprang på 41 prosent. Partisekretær Raymond Johansen advarte LO om at det ikke var bra nok.

Derfor blir helgens LO-kongress en kanonade mot Høyres landsmøte på Gardermoen.

Tar velgere for gitt

– Ap forsøker å late som at hvis du er du fagorganisert, kan du ikke stemme Høyre. Det kan vi ikke godta. Høyre hadde ikke ligget på over 30 prosent på målingene hvis ikke det var for at mange som var organisert stemmer Høyre, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

Med nytt program for arbeidslivspolitikken håper Høyre å kapre flere fagorganiserte.

– Ap kan ikke ta de fagorganiserte for gitt. Det har de gjort for lenge, sier Røe Isaksen.

Aps Raymond Johansen sier det blir kamp til siste dag om hvem som tekkes de organiserte best.

– Det er bare å regne: Skal vi vinne må vi ha høy oppslutning, og i LO er det nesten 900.000 medlemmer. Disse medlemmene gjenspeiler Norge, når Frp og Høyre går frem på meningsmålingene går de frem også blant de fagorganiserte.

Ap sier de ikke har ferske målinger, men Aftenposten vet at partiledelsen følger nøye med.

– Jeg tror det går bedre nå. Vi er sikre på at LO-kongressenen vil bli en manifestasjon av behovet for et ordnet og ryddig arbeidsliv. Ap og LO deler samme mål, sier Johansen.

LOs trussel

For å lykkes har LO en klar plan for helgens kongress: Å male en blå Fanden på veggen. Eller et blågult skremmebilde.

LO-medlemmene vil få beskjed om å se mot Sverige, der Høyres søsterparti Moderaterna fulgte samme taktikk.

LO-medlemmene skal overbevises om at Høyre gjør som svenskene, etter valget blir det storstilte skatteletter til de rikeste, med påfølgende kutt i velferdsordninger, privatisering av helse og skole, og liberalisering på arbeidsmarkedet.

– Vi bare må dukke, sier en sentral Høyre-kilde med et smil, han bekrefter at partiet vet hva som kommer.

Barriere å stemme Høyre

Høyres taktikk for å vinne de fagorganiserte er å vise at det ikke er noen motsetning mellom å være organisert, og å stemme Høyre.

De skarpeste kantene i arbeidslivspolitikken er slipet vekk for å gjøre seg lekker for arbeidsfolket.

– For mange er det en barriere å stemme på Høyre. De er bekymret: På det verste har det hørt ut som Høyre er imot organiserte. Det er viktig å understreke at vi er for et organisert arbeidsliv. Vi har moderert deler av vår arbeidslivspolitikk. Det er riktig å foreslå konkrete oppmykninger av arbeidsmiljøloven, men loven ligger fast. Vi kommer ikke til å være enig med LOs ledelse i stort og smått, men vi vil etterstrebe et godt samarbeid, sier Røe Isaksen.

– Roar Flåthen er tapt som Høyre-velger, og vi kommer ikke til å rekruttere Gerd Kristiansen eller Tor-Arne Solbakken. Men det er ikke dem vi snakker til. Vi snakker til vanlige fagorganiserte, sier Røe Isaksen.

LOs plan

LO følger samme oppskrift som organisasjonen har brukt de siste valgene. Medlemmene er spurt om hvilke saker de er opptatt av. Hele 27 000 medlemmer har svart. Det gir ledelsen trygghet for at de virkelig taler på medlemmenes vegne. Svarene viser at pensjon er det aller viktigste, så følger lønn under sykdom. Arbeid til alle og kamp mot midlertidige ansettelser.

Men diskusjonen viser også at det er delte meninger om LO og Aps tette bånd:

(Sitatene er et utvalg fra debatten på LOs sider om partitilhørighet. Les mer her.)

« Veldig mange av de som kunne vært medlemmer i dag, er det ikke pga den nære samarbeidet til AP og de andre grønne, ved å være partipolitisk fritt kan vi samarbeide til enhver tid med den/de som har regjerings makt, dessuten trenger vi ikke "sponse" noen parti, dette er i utgangspunktet det samme som mafiapenger. Medlemstallene vil øke fordi det er partipolitisk fritt, i tillegg til at VÅRE medlemspenger forblir våre penger

«LOs politikk skal være politikk angående arbeidsmarked og samfunn, ikke Arbeiderpartiets politikk. LOs oppgave er å ivareta ARBEIDSTAKERNES interesse på en best mulig måte, ikke Arbeiderpartiets.»

«LO er partipolitisk fritt, men det er et faktum at den politikken som støtter våre verdier kommer fra de rød/grønne. Selvfølgelig er det ikke ALT vi kjenner oss igjen i, likevel er det ikke stor avstand mellom de rød/grønne og LO.»

«Nå er det faktisk slik at i mitt forbund er det gjort en undersøkelse hvor the medlemsmassen er delt. Ikke alle er røde. Så hvorfor skal the vi via LO gi så mye som en krone til AP? Og det er greit at en vet hvor fagbevegelsen oppsto, men verden går faktisk fremover. Det er " korrupt" at LO gir til AP , hverken mer eller mindre. Og samme LO tordner når the enkeltpersoner gir til den andre siden. Jeg er for ett fritt og uavhengig LO som the ikke er utklekkingsanstalt for AP medlemmer.»