Fredag åpner Høyre sitt landsmøte på Gardermoen. Redaksjonskomiteen kommer etter det Aftenposten erfarer i dag til å vrake Unge Høyres forslag om å kopiere svenskene og gi et «jobbskattefradrag» på 500 kroner i måneden. Men kravet om mer forpliktende skatteløfter til folk med lave og middels inntekter har stor støtte.

Høyre har anslått at de ønsker å gi rundt 25 milliarder i skattelette totalt på fire år.

Kuttene i formuesskatt og arveavgift spiser mye av dette. I deler av partiet er det derfor bekymring for at det ikke vil bli rom til nok skattelette for vanlige arbeidstagere uten formue.

Blågul kopi

Større skattekutt til alle vanlige lønnsmottagere er en av hovedsakene til Unge Høyre før Høyre-landsmøtet denne helgen.

Ungdomsorganisasjonen foreslår at alle som jobber skal få et skattekutt på 6000 kroner i året. Trygdede, arbeidsløse og pensjonister får ingenting. Forslaget er en blågul kopi av ordningen den konservative regjeringen i Sverige innførte i 2007. Ta testen:

Unge Høyre har vedtak fra syv av partiets fylkeslag i ryggen.

Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen har i Aftenposten tidligere støttet ideen om et jobbskattefradrag, men uten å ville ta stilling til nøyaktig utforming eller sum.

På landsmøtet denne helgen er Isaksen leder av den viktige redaksjonskomiteen som skal ta stilling til hvilke forslag til endringer av partiprogrammet som de vil anbefale og hvilke de vil avvise.

Deler seg i to

Etter det Aftenposten forstår, ligger det ikke an til at Unge Høyres skatteforslag får flertall. Komiteen kommer trolig til å dele seg i to. Flertallet vurderer en av to ulike modeller:

  • Et tidsavgrenset skattefradrag for eksempel i to år for personer som har stått utenfor arbeidsmarkedet men kommer seg ut i jobb.

  • En mer generell, men skjerpet formulering om viktigheten av skattekutt til folk med lavere og middels inntekter.

Ledelsen imot

Unge Høyre kommer til å stå fast på sitt forslag om et jobbskattefradrag på 500 kroner i måneden. Dermed blir det uansett en avstemning om skattedebatten, men etter det Aftenposten forstår, er det ikke sannsynlig at forslaget går gjennom når komiteen vender tommelen ned.

For Høyres ledelse er det viktig å hindre at Unge Høyres skatteforslag blir vedtatt.

For det første mener ledelsen at det vil føre til et unødvendig komplisert skattesystem, fordi man allerede har et minstefradrag. For det andre forplikter det Høyre til nye skattekutt på hele ti milliarder kroner, som kommer på toppen av løftene som allerede er gitt om å kappe formuesskatten og fjerne arveavgiften.