VAL SENALES (Aftenposten): Martin Johnsrud Sundby (30) har vært blant langrennsløperne som har trent aller mest i en årrekke. Dette året har han toppet antall treningstimer med 15 prosent.

— Det som holdt i fjor, holder ikke mål i år. Denne sesongen vil jeg gi kroppen en utfordring. Jeg har trent betydelig mer i år. Jeg har gått opp 15 prosent på treningsmengden. Det er ganske røslig, sier 30-åringen.

Han er meget usikker på om han tåler det.

— Det vet jeg ikke. Jeg har ikke peiling.

- Men hvorfor gjør du det etter suksess-sesongen i fjor med seier i Tour de ski og verdenscupen sammenlagt?

— Jeg har levd litt etter prinsippet «Den som våger – vinner». I år har jeg tatt en sjanse på å tyne tøft. Hvis jeg tåler det, vinner jeg. Hvis jeg ikke tåler det, blir det vanvittig bra. Hvis jeg ikke tåler det, blir det en drittvinter.

- Må ta noen sjanser for å få VM-gullet

Johnsrud Sundby soler seg ikke i glansen av gamle triumfer, men fikk sole seg litt tirsdag. Først flere timer på breen på 3000 meters høyde, deretter pressemøte utendørs ved hotellet på 2200 meter, før kuldegradene kom og sendte løperne inn.

Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB scanpix

— Hva driver deg til eksperimentering?- Jeg har fryktelig lyst på det VM-gullet og tror jeg må ta noen sjanser for å få det. Derfor har jeg bygget en sterkere grunnmur og gjennomført mer mengdetrening. Jeg har dessuten videreutviklet det jeg begynte på i fjor, med fart og eksplosivitet. Og jeg er ærlig når jeg sier: Jeg har ikke peiling på om det blir suksess.

Veteranen forteller at han lå på 1000 treningstimer i fjor.15 prosent på det blir betydelig.

— Det er 15 prosent til nå fra oppstarten 1. mai. Jeg vet jo ikke om totalen blir like mye.

Johnsrud Sundby skal starte i Tour de ski igjen.

— I fjor var det et sidestilt mål med OL. Jeg ladet aldri opp noen form til å gå fort der. Det skal jeg heller ikke gjøre i år.Treningen i jula blir beinhard, med tanke på VM. Jeg tror likevel at jeg blir sterk nok til å kjempe om seieren, sier han.