SOGNEFJELLET (Aftenposten.no): Martin Johnsrud Sundby, verdens beste skiløper sammenlagt siste sesong, er en luring. Det fikk Marieke Heggeland, kjæreste gjennom ti år, nylig erfare.

Hun trodde at hun skulle bli med på en helt vanlig løpetur med samboeren sin, men det ble en opplevelse for livet.

— Jeg var en «antigiftetype». Det var iboende, ler 29-åringen.

Jordnært

Johnsrud Sundby hadde fortalt at han ikke kunne tenke seg å inngå giftermål, og spesielt den siste tiden før han skulle sette sin egen plan ut i livet, fikk hun høre det.

Han fortalte ikke at han hadde kommet på helt andre tanker, og ville gjerne bli ektemannen til sin halvt nederlandske samboer, mammaen til deres felles barn Markus på 16 måneder.

— Vi dro ut på løpetur i skogen. Vi trener ganske mye sammen når jeg er hjemme, sier Sundby.Da paret var kommet til Vettakollen, skjedde det. Han fridde!

Fikk ja med én gang

— Det var veldig jordnært, men hun ble overrasket, ler en fornøyd frier.

For han fikk ja der og da, uten betenkningstid.

Martin Johnsrud Sundby fikk samboeren til å tro at de kun skulle på en vanlig treningstur. Foto: Mette Bugge

— Jeg hadde bestemt meg for å gjøre dette en god stund tidligere. Likevel brukte jeg den siste tiden på å tone ned at bryllup var uinteressant.Nå blir det giftermål og fest til våren. Først skal Johnsrud Sundby, som ble første, norske herreløper som vant Tour de ski, delta i VM i Falun.

— Denne sesongen kommer jeg også til å være mer hjemme, fordi det blir færre samlinger. OL gikk i høyden, så da var vi mye borte i forberedelsene.

Johnsrud Sundby stortrives når han kan kombinere livet som langrennsløper med det å være nær familien sin, og hvis han kan unngå å reise på ferie til utlandet, er det fint.

Det blir nok av det i jobben.