Verdens beste langrennsløper på herresiden, som vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, er ikke i tvil. Ha vil være med og oppleve vinterlekene i Sør Korea om drøye 3,5 år.

«Jeg er superhappy for å få være en del av verdens beste skilandslag i fire nye år» sier Røa-løperen i en video på skilandslagets Facebook-side.

— I 2018 er jeg 34, det er en alder som tradisjonelt står seg veldig godt i internasjonal langrenn, jeg ønsker et OL til, og så lenge kroppen funker så godt som den gjør nå, har jeg ingen betenkeligheter med å se frem mot 2018. Familien er med, og jeg er motivert som aldri før, sier Martin Johnsrud Sundby til aftenposten.no.

— Vurderte du å stå utenfor landslaget?

— Så lenge jeg satser på å gå så fort som mulig på ski, er det KUN Skiforbundets landslag som er et alternativ for meg. Det er her jeg har mulighet til å utvikle meg videre og ta nye steg.

Kaptein

Han er ikke i tvil om at det er der han hører hjemme, og for ham har det ikke vært aktuelt å stå utenfor, slik Petter Northug velger.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener at Martin Johnsrud Sundby mer og mer fremstår som et forbilde i langrennsleiren.

— Etter min mening kler han kapteinsrollen på en perfekt måte og går foran på de fleste områder. Han vet at vi løser fremtidens oppgaver i fellesskap og at dette er både å gi og ta for at vi skal utvikle dette sammen. Martin er blitt en ekspert til å lete etter de små detaljene som skal gi han både gull i VM og OL. For meg som sjef er han en jeg alltid rådfører meg med når det gjelder viktige spørsmål rundt laget.

- En bauta

— Martin er blitt en bauta i norsk herrelangrenn og har vist at seriøst og målrettet arbeid over lang tid fører til gode prestasjoner og dermed resultater. Hans holdninger til alt fra trening til kosthold og restitusjon og ikke minst endringsdyktighet gjør han til et forbilde og en lederskikkelse i norsk herrelangrenn, sier langrennssjef Åge Skinstad til aftenposten.no.

Skinstad og langrennssjef Vidar Løfshus har jobbet hardt for å sikre at de beste er på landslaget, og ikke velger sine egen veier. For Sundby var ikke det aktuelt, men uansett kan ikke skilandslaget binde de aktive til seg hvis de ønsker å satse på egne opplegg.

— Martin er også flink til å stille riktige krav til både seg selv, lagkameratene og støtteapparatet som er med på å gjøre alle bedre, fortsetter Skinstad. Han mener det er noe av formelen for at Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ola Vigen Hattestad og alle de andre som tilhører ulike lag innenfor helheten, utvikler seg. De har noen å bryne seg på.