Det bekrefter Kåre Gerhard Sørensen, daglig leder i Stiftelsen Sana. De driver flere asylmottak i dag og kan nå bli operatør av et flotell. Floteller er en slags flytende brakkeby som kan ha plass til over tusen mennesker.

Ifølge Sørensen er det snakk om en rammeavtale med UDI. Det er ikke bestemt hvor et slikt flotell skal ligge eller når det blir opprettet, men Kristiansand er blant de som har sagt at de kan ta imot flytende mottak.

Ja fra Kristiansand

— Det har jeg ikke noen formening om nå, sier Sørensen.

For å klare å bosette det høye antallet flyktninger som ventes å komme til Norge de neste årene, har UDI bedt om anbud på såkalte floteller - skip som kan huse flyktninger og asylsøkere.

UDI vil ikke overfor Fædrelandsvennen bekrefte at det er inngått noen avtale.

Sørensen i Sana sier at de har avtale med et selskap som kan levere selve flotellet, mens de vil bemanne og drive det.

Det er flere floteller som er aktuelle og de har fra 350 plasser og oppover. Ifølge Sørensen er det mest realistisk med et flotell med mellom 800 - 900 plasser.

Kristiansand havn har sagt at de er villige til å ta imot et flotell. I forrige uke ble det kjent at Tromsø havn har sagt at de kan ta imot to passasjerskip med til sammen 1.200 flyktninger. Oslo havn har fått forespørsel fra UDI om kaiplass for boligskip på 1.000 mottaksplasser.

UDIs rammeavtale for flotell eller flytende boenheter er anslått til 50-100 millioner pluss moms over fire år Tildelingskriteriet er i hovedsak laveste pris.

— I anbudet kaller vi flotellplassene for «flytende boløsninger». Noen av tilbudene har karakter av akuttplasser. Det gjelder spesielt skip med høy kapasitet og pris. Størstedelen er floteller. De er i utgangspunktet som ordinære mottak i den forstand at de vil styres av det samme regelverket og har samme innhold som andre mottak. Forskjellen er at det normalt vil være kantinedrift her, og ikke selvhushold, som i vanlige mottak, sier presserådgiver John Olav Kroken i UDI.

33 på Sørlandet

UDI ønsker i tiden fremover å etablere færre nye akuttplasser og kommer til å takke nei til nye tilbud, sa direktør Frode Forfang på sin pressebrief mandag.

— Dette har vært dyre og kortsiktige kontrakter som var nødvendig tidligere i høst. Dette har blant annet vært hoteller og leirsteder, sa Forfang.

I tillegg arbeider både Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Statsbygg og Forsvarsbygg med å etablere større mottak. Disse mottakene og deler av de nyutlyste 30.000 plassene skal erstatte mange av de midlertidige akuttplassene. På Sørlandet er det akuttplasser i Åmli (90), Arendal (380 fordelt på to mottak), Iveland (60), Åros (165), Kristiansand (238, fordelt på to mottak), Lindesnes (140) og Farsund (150).

Totalt er det nå 33 asylmottak i Agderfylkene, fordelt på 14 ordinære mottak, ni mottak for enslige mindreårige og altså 10 akuttmottak.

UDI regner også med å måtte lyse ut nye anbudskonkurranser for ordinære plasser etter nyttår.