- Det er fortsatt viktig å få nærmere dokumentert hvilken rolle siktede har hatt i Afghanistan for å nærmere avklare sannsynligheten for skyld, sier Per Zimmer i Kripos. - Det er fortsatt viktig å få nærmere dokumentert hvilken rolle siktede har hatt i Afghanistan for å nærmere avklare sannsynligheten for skyld, sier Per Zimmer i Kripos.

- Drapssiktelsen er ikke frafalt

Mandag ble en norsk-afghaner bosatt på Sørlandet løslatt fra varetekt. Kripos avviser at siktelsen mot ham for drap og krigsforbrytelser er frafalt.

— Løslatelsen kommer som følge av at påtalemyndigheten ikke lenger anser siktede for å kunne forspille bevis og at ingen andre fengslingsvilkår er til stede, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til Fædrelandsvennen.

Avviser

Han avviser påstanden fra norsk-afghanerens forsvarer om at siktelsen er frafalt.

— Han er løslatt fordi etterforskningen har vist at det ikke er grunnlag for siktelsen. Det er han fornøyd med, sa advokat Olav Sylte til Nettavisen mandag kveld.

50-åringen har sittet tolv uker i varetekt siden han ble pågrepet. Han er siktet for et ukjent antall drap og krigsforbrytelser i hjemlandet på 1990-tallet. I Norge har han bodd siden 2000 da han kom hit som flyktning.

Vil ta lang tid

Mannen har ikke erkjent straffskyld.

— Etterforskningen fortsetter med uforminsket styrke og det er alt for tidlig å si når den vil kunne ferdigstilles, sier Zimmer.

— Vi har avhørt de personene vi anser relevante i Norge, og øvrige avhør vil skje i utlandet. Jeg har på nåværende tidspunkt ikke noen formening om i hvilke land eller hvor mange vitner det vil være, sier politiadvokaten.

Han sier det fortsatt er viktig å få nærmere dokumentert hvilken rolle siktede har hatt i Afghanistan for å avklare sannsynligheten for skyld.

Tidligere etterretningsleder

50-åringen var tidligere etterretningsleder for en avdeling i partiet Hezb-e-Wahdat. Det Taliban-fiendtlige partiet er kjent for grusomme handlinger under krigen i Afghanistan fra 1992 til -96 der 30- 50.000 mennesker ble drept.

I den siste fengslingskjennelsen fra Jæren tingrett i mai kommer det fram at mannens forklaringer ikke i avgjørende grad har svekket mistankegrunnlaget mot ham. Likevel skriver retten:

«Selv om retten har konkludert med at det foreligger skjellig grunn til mistanke mot siktede, er den enig med påtalemyndigheten i at bevisbildet som hittil er presentert ikke er særlig sterkt».

Har varslet erstatning

Ifølge Nettavisen varsler advokat Olav Sylte erstatning for ukene klienten har sittet i varetekt.

— Vi vil kreve en erstatning. Størrelsen har vi ikke beregnet, sa Sylte til Nettavisen mandag kveld.

Sylte har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser tirsdag.