Tirsdag ble den tidligere afghanske etterretningslederen varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for et ukjent antall drap og krigsforbrytelser begått i sitt tidligere hjemland på 1990-tallet.

Mannen i 50-årene har i en årrekke bodd på Sørlandet. For fire år siden ble han dømt til to års fengsel for gjentatt og hyppig vold og trusler mot sin kone og deres fire døtre.

Grovt

«Isolert sett er hvert enkelt voldstilfelle ikke av det groveste. Men vurderer man handlingene helhetlig, innebærer de en langvarig og alvorlig mishandling av de fornærmede», står det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Volden foregikk i halvannet år da barna var i alderen åtte til 14 år. På tross av at kona er bevegelseshemmet gikk det hardest ut over henne og den eldste datteren.

Anmeldt av barnevernet

Kona forklarte i retten blant annet om trusler med kniv, og at ektemannen viste tegn med fingeren om at hun skulle dø. Barna slo han blant annet med et belte.

Det var barnevernet som anmeldte faren for mishandling i 2010. De hadde også anmeldt ham året før, men da ville ingen av barna eller kona forklare seg og saken ble henlagt.

Ifølge dommen angret faren seg og har bedt om unnskyldning, men erkjente likevel i svært begrenset grad hva han utsatt familien for.

I tillegg til fengsel, ble han dømt til å betale hver av de fire døtrene 70.000 kroner i oppreisningserstatning.

— Ingen betydning

Svein Kjetil Stallemo er mannens forsvarer i saken han etterforskes for nå.

Svein Kjetil Stallemo er forsvarer for mannen i 50-årene som er siktet for krigsforbrytelser. Han mener den tidligere dommen mot mannen ikke har betydning nå. Foto: Jon Anders Skau

— Jeg kan ikke si at min klients tidligere historikk har betydning for en sak som er av en helt annen karakter, sier Stallemo til Fædrelandsvennen.- Han er dømt for grov mishandling?

— Det er forskjell på vold og krigsforbrytelser, sier Stallemo.

Politiadvokat i Kripos, Per J. Zimmer, leder etterforskningen mot mannen, men har ingen kommentarer til hans tidligere dom.

Begjært løslatt

Torsdag var mannen i nye avhør, uten at Zimmer vil gå ut med detaljer. Han sitter fortsatt i kjelleren på tinghuset i Kristiansand, noe forsvareren reagerer sterkt på.

— Han har sittet i ei glattcelle i mer enn to døgn. Det er ikke tillatt bortsett fra i helt ekstraordinære tilfeller. Jeg har derfor sendt en begjæring om løslatelse til tingretten. I praksis innebærer det at Kripos må hoste opp en ordinær fengselscelle eller løslate ham, sier Stallemo.

Om fengselssituasjonen sier politiadvokat Per J. Zimmer følgende.

— Vi jobber med å få løst dette.

Første gang

Det er første gang at norsk politi har siktet noen for forbrytelser begått i Afghanistan. Mannen i 50-årene er norsk statsborger.

Ifølge fengslingskjennelsen har mannen jobbet med politi- og etterretningsoppgaver og har vært leder for en etterretningsavdeling i et politisk parti i Afghanistan.

Politiet har opplysninger som tyder klart på en mer aktiv rolle ved avhør enn han selv har forklart, og at han har forholdt seg slik som i siktelsen.