Rune Hauge tvers

Kåre Valebrokk, Stig Eide Sivertsen, Geir P. Solstad og Olav Boksasp satt og solte seg i lyset fra TV-kameraene. I halvmørket langt bak i salen hvor pressekonferansen ble holdt, satt en anonymt utseende mann uten slips og med en slitt skinnveske. Det var Rune Hauge. Han hadde gjort det igjen.

Det er han som er arkitekten bak den nye avtalen som alle de andre presenterte. Det er han som har klart å utvikle produktet norsk fotball slik at medieverdien har økt med 400 prosent på fire år!

— Denne avtalen er en milepæl, sier Rune Hauge som ved siden av spillerkjøp er stor på salg av TV-rettigheter. Men han har aldri gjort en handel maken til denne.

— Svenskene har en avtale som er verd 120 millioner, mens den danske er nesten verd halvparten av den norske som altså er på 300 millioner kroner.

— Er norsk fotball verd så mye?

— Markedet vil betale det, sier Hauge.

— Hva er hemmeligheten bak den voldsomme prisen?

— Vi har klart å fremprovosere verdien av norsk fotball, samtidig som vi har hatt en meget vellykket salgsprosess.

— Hjalp det på prisen at en budgiver forlangte et raskt svar, og sørget for at prosessen plutselig gikk veldig fort?

— Ja det tror jeg.

— Fantes budgiveren, eller var dette et triks for å få opp prisen?

— Budgiveren er reell nok, sier Rune Hauge som innrømmer at det er vanskelig å planlegge slike prosesser. Det dukker alltid opp overraskelser.

— Mest overraskende nå var at NRK ikke valgte å legge inn et eget bud.

— De har ikke penger?

— De har større inntekter enn TV2, det er et spørsmål om hvordan en velger å bruke pengene. De kunne jo også tjent inn mye av pengene ved å selge ut igjen mange rettigheter, smiler Hauge.

Rune Hauge har i hvert fall penger. I flere klubber har det vært sterk misnøye med at han tjente 20 millioner sist han forhandlet frem en TV-avtale for Norges Fotballforbund, og 27 millioner da han gjorde det samme for det svenske. NFF insisterte på at han skulle være med ved denne korsveien også. Nå spekuleres det i at han stikker av med minst 40 millioner.

— De som spekulerer i det burde gjort en bedre jobb, sier han, like smilende. Om tallet er for høyt eller lavt, vil han ikke si, luringen som har selskaper registrert på skatteparadiser i den engelske kanal.

— Vi er veldig fornøyd med beløpet vi får og med den jobben Rune Hauge og alle hans jurister og TV-eksperter har gjort, sier Olav Boskasp som er leder i toppklubbenes interesseorganisasjon.