— Det er ikke blitt så mye søvn i løpet av natten, sa Stig Eide Sivertsen, Telenor Broadcast sin forhandlingsleder.

— Men god rødvin er det blitt, kom det hest, kjapt og muntert fra TV 2-sjef Kåre Valebrokk.

Ubegrunnet frykt

De kunne godt heve glassene i Norges Fotballforbunds lokaler. Også Norsk Toppfotball hadde all grunn til å jodle inn i sommernatten. Men viktigst av alt:

Norske fotballelskere kunne skåle i går kveld. Frykten for at den norske toppfotballen skulle forsvinne inn i betal-tv-ens verden viste seg å være ubegrunnet. Isteden får vi nå mer fotball enn noensinne på riksdekkende TV uten at det koster noe ekstra.

Hvis du vil, kan du nå tapetsere søndagskveldene med norsk fotball fra seriestart i april til avslutningen i månedsskiftet oktober/november. Bare hør:

Først kan du være til stede på en kamp fra klokka seks. Så kan du stikke hjem, sette deg til rette i godstolen og følge rundens storkamp direkte på TV 2. Den starter klokka åtte. Fra ti til elleve avrundes fotballkvelden med høydepunktene fra alle kampene i et nytt fotballmagasin på TV 2. Bedre fotballhverdag

Dette er faktisk mye bedre enn i dag. Da er som oftest reportasjene fra de andre arenaene ferdige når du kommer hjem fra kamp. Familiefruer vil sikkert grine litt på nesen, men for en supporter var gårsdagen som 17. mai, julaften og nyttårsaften på en gang. For noen hundrelapper ekstra i måneden kan fotballelskerne i tillegg få med seg fotball på betal-TV også. Alle hjemmelandskampene er dessuten sikret - helt gratis.

I prosessen forut for gårsdagens signering er det blitt spekulert i en sluttsum på rundt 600 millioner kroner. Når det ender opp med vanvittige 1 milliard, var det ikke så vanskelig å forstå hvorfor Norsk Toppfotballs leder Olav Boksasps smil bare ble stoppet av ørene.

Av de 300 årlige millionene, sitter Norsk Toppfotball igjen med 187,5 millioner, men NFF får 112,5. Mange av disse millionene skal spres ut til bredden. I så måte sikres etterveksten, noe som igjen baner vei for at vi får frem talenter som Kristofer Hæstad og Christian Grindheim.

Nesten som risikosport

Den totale summen på 1 milliard kroner er også beviset på hvor mye verd norsk fotball er. På starten av 90-tallet ble de totale medierettighetene solgt for under 10 millioner kroner. I den kommende perioden er 10 millioner kroner det samme som hver enkelt eliteserieklubb får i gjennomsnitt.

I fjor kunne vi her i Aftenposten fortelle at Norge er det mest fotballgale landet i Europa - målt i forhold til innbyggertallet. Denne sesongen stiger tilskuertallene ytterligere.

Nettopp derfor er det kanskje ikke noen risikosport TV2 og Telenor Broadcast bedriver. Det bare virker slik. 1 milliard kroner er vanvittig mye penger for et produkt som for bare fire år siden var priset til 300 millioner.

Bertil Valderhaug er sportssjef i Aftenposten