At alt blir bedre med bacon. Spesielt i USA ser det nesten ut til at det har gått sport i finne nye ting som kan tilsettes bacon-smak. Det finnes både tannkrem, brystmelkserstatning, popcorn, brus, iskrem, majones, karameller og til og med skinke med baconsmak.

Før vi går videre med bacon, må vi først se litt på hva dette fantastiske kjøttet egentlig er. Bacon er røykt og lettsaltet sideflesk av svin og finnes i mange forskjellige varianter. Bacon skal tradisjonelt tørrsaltes, altså at sideflesket legges i helt vanlig tørt salt i noen måneder. Men industrien har funnet en måte å gjøre dette mer kostnadseffektivt på. Med en maskin med hundrevis av nåler sprøytes det inn en saltvannsløsning rett inn i kjøttet som sparer dem for månedsvis med venting og lagring.

5450.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Jeg spiser ikke bacon så ofte at det gjør noe særlig utslag i husholdningsbudsjettet hvis jeg kjøper ordentlig vare, for det er kommer aldri noe annet enn tørrsaltet bacon inn dørene her i huset.

Uansett hva slags varianter av bacon man måtte finne på å kjøpe, er bacon uløselig knyttet til egg for de fleste av oss. Her er to metoder som peker seg ut når vi skal ordentlig kose oss. Den første er å steke baconet i en ovn til det blir ferdig, det tar ca. 10-12 minutter i en ovn med varmluft på 160 grader. På denne måten kan man steke mye bacon samtidig, det er vanskelig å svi det og det blir mye mindre lukt i kjøkkenet enn det du er vant med.

Den andre metoden er like bra som den er rar. Det går nemlig ut på å koke baconet først i panna før man steker det til slutt. Ved å legge baconskivene i en kald panne og så fylle på med vann til baconet er dekket, koker man baconet mørt i tillegg til at fettet renner av og ut i vannet mens det koker. Siden ingenting (under normalt trykk) kan blir over 100 grader varmt når det er i vann, kan det heller ikke brenne seg de første minuttene det stekes/kokes på sterk varme.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Når vannet har begynt å fordampe (5-10 min), skrur du ned på middels sterk varme og steker videre til det er sprøtt, ca. 3-5 minutter. Resultat er knasende sprøtt og etter man har prøvd det, er det vanskelig å gå tilbake til andre måter å steke bacon på.

Bacon passer som alle andre typer svinekjøtt godt sammen med noe søtt. Derfor har jeg laget bacon-syltetøy i dag, som smaker deilig salt og søtt samtidig. Man bruker det som et tilbehør til f. eks. grillmat, hamburger, biff og det meste annet av kjøtt.

En klassiske smakskombinasjon med bacon er kylling, og i dag har jeg laget kylling i bacon sammen med en pastasalat og tomat. Det er raskt å lage og kan til og med lages dagen. Og så smaker det kjempegodt.

Selv om jeg ikke er helt klar for å pusse tennene mine med bacontannkrem med det første, er det ikke tvil om at bacon er en favoritt. Ta forresten vare på baconfettet når du steker bacon — det smaker kjempegodt når du blander det med kjøtt når du lager hamburgere.

Hobbykokken_Alt_blir_bedre_med_bacon_Rullade_06.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Oppskrifter

Baconsyltetøy

500 g bacon

2 mellomstore løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

1/2 ts chilipulver

3 ss mørk sirup eller lønnsirup

0,5 dl balsamicoeddik

100 g brunt sukker

HobbykokkenAltblirbedremedbaconBaconsyltety01.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Ha baconet på stekebrett og stek i ovnen på 160 grader på varmluft til det har blitt brunt og sprøtt, ca. 10-15 minutter. Ha baconet over på papirhåndkle. Ta gjerne vare på fettet. Ha løk og hvitløk i en panne og stek på middels sterk varme i ca. 5 minutter. Tilsett øvrige ingredienser og kok opp. La det småkoke på middels sterk varme du væsken blir redusert og tykner, ca. 15-20 minutter. Ha blandingen i en kjøkkenmaskin med kniver eller en blender og kjør til ønsker konsistens, jeg foretrekker å ha den litt klumpete.Ha over på glass — kan oppbevares i kjøleskapet i 2-3 uker.

Kylling i bacon

Når man lager kylling i bacon er det viktig å ha plastfilm, også kalt clingfilm tilgjengelig. Legg ut et stykke plast på kjøkkenbenken og legg fire-fem striper meg bacon ved siden av hverandre.

Beregne 2 kyllingbryst til 2 personer og legg kyllingbrystene ved siden av hverandre oppå den ene siden av baconet. Rull deretter baconet rundt kyllingen og stek i stekepanne på middels sterk varme med skjøten nedover i ca. 10 minutter, mens du hele tiden roterer kjøttet. Buk gjerne steketermomter når du gjør dette. Jeg foretrekker kyllingkjøtt med en kjernetemperatur på 61 grader.

Hobbykokken_Alt_blir_bedre_med_bacon_Kylling_og_pasta_01.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Du trenger (4 personer)

4 kyllingbryst

10 striper bacon

salt

pepper

400 g tørket pasta

2 dl creme fraiche

valgfri urter

tomater

Lag to kyllingruller (rullader) med bacon rundt og ha dem i kjøleskapet i minst 1 time. Stek dem med skjøten nedover de første minuttene og snu rundt etterhvert. Stopp når du har en kjernetemperatur på ca. 61 grader og la kjøttet hvile i ca. 10 minutter før du skjærer det i skiver.Kok pasta som anvist på pakken, bland sammen med creme fraiche og urter og server sammen med tomater eller andre grønnsaker du liker.