Norske Papagayo E er verdensmester i trav. Det skjedde på Yonkers-banen i New York i kveld. Den norskfødte hesten, fem år gammel, som hadde gått 24 løp før han startet i USA, leverte varen.

Den kom fra spor nummer to, og klarte å gå forbi den amerikanske favoritten Creatine på slutten.

— Jeg visste jeg hadde en hest som var god nok, men at han skulle knuse dem på denne måten hadde jeg aldri trodd. Han er jo bare fem år, og utviklingen har vært utrolig. Han er minst 40 meter bedre enn i fjor, sier trener Jan Kristian Waaler, som har gitt Norge den andre VM-seieren i historien.

LES OGSÅ:

Norge hadde to hester i dette løpet, men B.B.S. Sugarlight fra Østfold kom ikke på pallen.

Det var vestfoldingen som slo til. Papagayo E fikk en drømmeposisjon, og trener Jan Kristian Waaler og kretsen rundt ham felte noen tårer da det hele var over. Med en førstepremie på over fire millioner kroner ble dette en innbringende affære.

Travprofil: — Dette er prestisjefylt

— Norge har vunnet VM med Habib i 1986, med Ulf Thoresen, men dette er første VM-tittelen for en norskfødt hest. Dette er prestisjefylt, sier Arnlioth Heltberg, daglig leder på Bjerke.

Ulf Thoresen og Habib ble verdensmestere i 1986.

Han er imponert over det som skjedde. I 1986 var han reiseleder, nå var han hjemme.

Formutvikling i sesongen

Den ferske verdensmesteren var med i Oslo Grand Prix og fikk en liten premie der. Da møtte han for første gang verdenseliten.

Deretter har han utviklet seg hele tiden.

— Papagayo E er en ung hingst, som nå har en lysende karriere foran seg, ikke minst som avlshingst. Han kan begynne allerede å lage føll neste år, mener Heltberg.

- Hva betyr dette for norsk travsport?

— Dette er bare kronen på verket av det som har skjedd tidligere i år. Da tenker jeg på B.B.S. Sugarlight som vant Oslo Grand Prix og Olympiatravet, og Support Justice som vant Åby Stora Pris.

— Det er ikke mulig å fatte at vi har den beste hesten i veien, men det har vi. Norge, vi klarte det, sier Tom Andersen, som eier hesten sammen med Claes Sjølin. Nå varsler han stor seiersfest for de mer enn 20 tilhengere eierne har med seg over til New York.

— Det blir seiersfest ja, det kan jeg forsikre, sier Andersen.

Fikk perfekt underlag

— Dette er ikke til å tro, sier Heltberg, som nesten er slått ut.

— Jeg er stolt på norsk travsports vegne, legger han til.

Kusk Ulf Ohlsson er for øvrig en av toppkuskene i Sverige. Hesten står til daglig i Tønsberg.

Skarp konkurranse

Ti hester stilte til tart på den 800 meter lange banen, der de firbente skulle gjennom 2100 meter. Begge de to hestene kom til USA meds fly. Waalers samboer sto ved siden av hesten på hele overfarten, og kunne meddele at traveren hadde klart reisen fint.