— Selvsagt jublet jeg da El Toro B.R. gikk først over mål. Det skulle bare mangle. Kriteriet er tross alt det største løpet for treåringer her til lands, sier oppdretter Bjørn Rishaug.

Rishaug innrømmer lett at det var nervepirrende å stå langs gjerdet og følge tre hester fra eget oppdrett som favoritter i selveste Kriteriet.

El Toro B.R. gikk først over mål.

— Det var ekstra ille siden de var gjort til så store favoritter. Det ga selvfølgelig et ekstra trykk, for da kunne nedturen blitt desto større, sier han.

Vant enkelt

Det ble et langt mer dramatisk løp enn de aller fleste trodde på forhånd. El Diablo B.R. var den store favoritten, og den alle trodde skulle sørge for at Rishaug fikk med pokal og oppdretterpremie hjem til Ler. Men «djevelen» hadde en dårlig dag på jobben. Han galopperte inn i det første svingen, og fikk løpet ødelagt. Det samme gjorde El Muro B.R., som satt i ryggen på storfavoritten. Likevel kunne altså Rishaug triumfere – for da «barndomskompisene» var ute av dansen, tok El Toro B.R. over showet.

— Det så litt skummelt ut i starten, og det så ikke ut som det skulle bli den rette dagen for oss. Da var det greit at vi hadde flere muligheter. El Toro var skikkelig bra. Han tok ledelsen, svarte opp konkurrentene godt, og vant enkelt, sier Rishaug.

Hesten eies som de to andre «El-hestene» av BRInvest, og mange av eierne var til stede på Bjerke for å følge den gylne trioen. Etter seieren ligger det an til en real fest utover kvelden.

— Selvfølgelig er det veldig god stemning blant eierne, og det ligger nok an til at det blir en solid feiring. De har tradisjon for å «dra på litt» når det skal feires. Men vi reiser hjem, og blir ikke med på festen, sier han.

Sjef i flokken

El Toro B.R er historien om en hest som har vært noe helt spesielt siden han var føll – men oppdretteren innrømmer samtidig at de samtidig har vært litt i tvil om hvor god «oksen» ville bli i løpsbanen.

— El Toro B.R. har vært en tøffing hele tiden, og var sjef i flokken som føll. Vi så tidlig at han hadde et utrolig flott og spenstig trav, og vi har visst at han var en kapasitetshest helt siden han var liten. Men det er vanskelig å forutse at han skulle bli så god som dette. Vi var litt redde for at han var litt for hissig – at han ville bli for ivrig i løp. Men i dag var han veldig «kul». Trener Bjørn Goop har tydeligvis gjort en veldig fin jobb med ham. Nå bruker han kreftene sine på å springe i stedet for å stresse, sier Rishaug.

Rishaug innrømte glatt da Adresseavisen var på besøk før Kriteriet at spor en, to og tre var en perfekt salgsplakat for årets kull med føll – 21 i tallet. B. R.-hestene ble ikke mindre hete etter storløpene på Bjerke.

— Det er en veldig etterspørsel, og vi har flere bud liggende inne. I løpet av neste uke er alle åringene borte tror jeg, sier han.

Dobbelt trøndersk

De tre hestene fra Rishaugs oppdrett var ikke det eneste trønderske innslaget i kriteriet. Nils Munkhaugens Photo Lavec tok en fin andreplass etter en perfekt reise i lederryggen. I tillegg stilte Jomar Blekkan med L.J.'s Andy Hall, men den ble disket for galopp.