Norsk Derby, Øvrevoll: Forvalter Jan Petter Sissener, et velkjent fjes i finanskretser, overtok i går som styreleder i Norsk Rikstoto.

Trener Niels Petersen har sørget for at hesten Wild Citizen er i prima slag til søndagens Derbyløp. Foto: METTE BUGGE

Han kommer til søndagens fete galoppbegivenhet på Øvrevoll med Wild Citizen, en tre år gammel hingst som er outsider, skal vi tro trener Niels Petersen.— Det er utrolig hvor gode hestene er før de starter, fleiper Sissener henvendt til dansken. Sistnevnte, som er regjerende trenerchampion i Skandinavia, har seks Derby-seire i karrièren. Søndag har han fire hester til start i selve hovedløpet på Norges eneste galoppbane.

Petersen kaller Sissener muntert for en showmann som det nå er bruk for i hestesporten. 60-åringen skal lede stiftelsen som i fjor hadde en omsetning på 3,65 milliarder kroner, og som i år gjør et ytterligere hopp. Mannen som vet mye om pengeforvaltning, ser imidlertid bak tallene.

— Jeg kan regne, ler Sissener, og oppsummerer slik:

  • Det blir færre spillere

  • Spillerne blir eldre

  • Antall hesteeiere skrumper inn.

  • Antall oppdrettere går ned.

  • Det er færre galopp- og travhester enn før.

Sissener og hans styre har definitivt en jobb å gjøre.

Flust av faresignaler

— Hestesporten må se faremomentene. Det å gå på hesteveddeløp skal være en opplevelse. Derfor må vi har flere stordager. Man rekrutterer ikke folk på lunsjtrav, legger han til.

Finansmannen har levd et liv med en stor og ekte kjærlighet til hest. Riktignok har han kun sittet på hesteryggen én gang.

— På min førtiårsdag måtte jeg strippe på kontoret og ta på jockeydrakt. De ansatte kom ned til byen med en hest, og jeg måtte ri rundt kvartalet. Det å se meg i jockeyutstyr var sikkert et syn!

Spill på hestene har vært langt mer interessant for ham. Og premiene har vært store. Men noen tall holder Sissener for seg selv. Han ønsker nå å jobbe for at spillerne skal sitte igjen med mer. I V75 er det bare 60 prosent av omsetningen som betales tilbake til lommebøkene pengene kom fra. Sissener er overbevist om at større tilbakebetalingsprosent vil føre til mer spill.

Han kaller dem snyltere

Hestesporten har dessuten fått økt konkurranse de siste årene. Norsk Rikstoto, som er hestesportens spillselskap, opplever at utenlandske spillselskaper tar mye av markedet, men de tilfører ikke noe som helst. Sissener kaller dem snyltere. De bidrar ikke til å finansiere sporten.

En annen angrepsvinkel fra herr Sissener: Hestesporten bør og skal tenke helhet, ikke bare én og én bane.

— Det har vært for mange konger på hver sin tue, sier han bestemt.

I Oslo-regionen mener han at det må drøftes om ikke trav (Bjerke) og galopp (Øvrevoll) i fremtiden kan ha en felles bane. Driften må uansett bli mer effektiv og fasilitetene brukes oftere.

Den store dagen

Nå gleder Jan Petter Sissener seg til Derby-festen. Galoppsport er mye større enn trav internasjonalt, men her i Norge er sporten en lillebror. Det er den imidlertid definitivt ikke søndag.