IOC ville ikke utestenge hele den russiske delegasjonen fra OL etter de alvorlige dopingavsløringene i forrige uke. De overlot stafettpinnen til hvert enkelt særforbund.

Nå har det internasjonale svømmeforbundet (FINA) bestemt seg for at sju russiske utøvere må bli hjemme:

Mikhail Dovgaljuk, Julija Jefimova, Nataliya Lovtsova, Anastasia Krapivina, Nikita Lobintsev, Vladimir Morozov, Daja Ustinova.

Favoritt utestengt

Selv om doping hos svømmere ikke har blitt like nøye undersøkt av WADA, mener FINA de har grunnlag til å utestenge utøverne fordi tidligere dopingtester ikke har blitt korrekt behandlet etter deres regelement. FINA er dermed det første særforbundet som tar grep.

Verst for russerne er det trolig at Julija Jefimova, som er landets store svømmestjerne, må bli hjemme. 24-åringen har vært helt i toppen i internasjonal svømming de siste årene, og har en bronse fra forrige OL. I tillegg har hun tatt VM-gull på 50 meter og 200 meter i 2013. I 2014 skal hun imidlertid ha levert en positiv dopingprøve. Den gangen var det steroider det var snakk om. Også i 2016 ble hun tatt for å ha brukt meldonium, som kom på listen over forbudte stoffer på nyåret. 24-åringen risikerte en utestengelse på livstid, men den midlertidige suspensjonen ble opphevet da FINA skulle ta et nærmere dykk i saken.

Jefimova anket for øvrig saken til CAS noenlunde umiddelbart. Det melder NTB.

Skal re-teste prøver

Morozov og Lobintsev var på laget som tok OL-bronse på 4x100 meter under London-OL i 2012.

FINA skriver også i pressemeldingen at de har bestemt seg for å re-teste alle dopingprøvene tatt av russiske deltakere under VM i Kazan i 2015.