Søndag kom avgjørelsen en hel idrettsverden har ventet på.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har valgt ikke å utestenge hele Russland fra OL, slik mange forventet. Derimot stiller IOC en rekke krav russiske utøvere må møte for å kunne få delta i OL i Rio kommende måned.

Russiske utøvere som tidligere er blitt dopingtatt får ikke delta. IOC har også bestemt at russiske utøvere som vil delta i OL må bevise at de er rene overfor sitt internasjonale særforbund. Denne avgjørelsen kom bare 12 dager før OL-ilden tennes i Rio.

Flere utøvere får OL-klarsignal

Allerede få timer etter at IOCs beslutning ble kommunisert, kom Det internasjonale tennisforbundet (ITF) med en uttalelse. I praksis får de åtte russiske tennisspillerne som er kvalifisert for OL grønt lys til å delta.

— De åtte russiske tennisspillerne som har kvalifisert seg for OL har vært del av et omfattende testprogram utenfor Russland. ITF mener at dette tilfredsstiller kravene fra IOC, het det i uttalelsen.

Senere fulgte presidenten i det internasjonale særforbundet for hestesport opp. Fem russiske utøvere tilhørende særforbundet har kvalifisert seg for OL.

— Det er ingen indikasjoner på at det er organisert doping innenfor den russiske ridedelegasjonen. Så lenge det ikke er noen indikasjoner mot de russiske utøverne ser jeg ingen grunn til at de ikke skal kunne konkurrere i Rio, sier Ingmar De Vos.

Det internasjonale bueskytterforbundet har kunngjort at de tre russiske utøverne som er kvalifiserte får delta.

Ifølge Det russiske håndballforbundet har Det internasjonale håndballforbundet ingen planer om å nekte russerne å delta som håndballnasjon, men dette er foreløpig ikke bekreftet av sistnevnte.

Også det russiske seilforbundet har uttalt at de har fått klarsignal til å delta i OL.

De resterende særforbundene har foreløpig ikke kommet med noen kunngjøringer om russisk OL-deltakelse.

- Feig avgjørelse

Den russiske OL-komiteen har tidligere presentert en tropp på 387 utøvere til Rio-OL. Dette antallet er allerede noe redusert etter at Idrettens voldgiftsrett (CAS) forrige uke avviste anken til 68 russiske friidrettsutøvere som er blitt utestengt i kjølvannet av avsløringer om doping i russisk friidrett. Lederen av den olympiske komiteen i Russland, Alexander Zhukov, uttalte mandag at åtte utøvere i Rio-troppen har tidligere dopingdommer.

Det sentrale spørsmålet nå er hvor mange russiske utøvere som får klarsignal til å delta i OL. Og hva de internasjonale særforbundene egentlig kan avdekke med det korte tidsrommet de har til rådighet.

— Den 12-dagersfristen synes jeg er morsom. Det er jo bare å være ren den dagen du har testen, så er du trygg. De kan spore ting de har i kroppen, men jeg vil tro at det ikke er så vanskelig for mange utøvere å være rene den dagen de testes. Det er nok en feig avgjørelse fra idrettsledelsen, sier TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad er kritisk til IOC. Foto: NTB Scanpix

— Det blir masse kameraderi og dobbeltroller

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at IOCs avgjørelse ble kjent søndag. IOC-medlem Gerhard Heiberg mente at avgjørelsen i prinsippet er en total utestengelse av Russland, men en rekke eksperter frykter at det likevel vil være et høyt antall russiske utøvere på plass i Rio.

Mange mener at IOC er feige, og at de dytter ansvaret over på de internasjonale særforbundene. Johan Kaggestad peker også på at det er svært varierende hvordan de ulike særforbundene har håndtert dopingproblematikken.

— Det er i veldig stor grad forskjell på hvordan de internasjonale særforbundene følger opp antidoping. Du får ikke noe orden på dette før du får et organ med en overinstans over de internasjonale særforbundene, sier han.

Fikk du med deg denne?

En annen TV 2-ekspert, Mads Kaggestad, mener at IOCs avgjørelse bare vil skape problemer.

— IOC kvier seg for å være konsekvente. Det tror jeg bare vil straffe seg nå. Det blir masse forskjellige tolkninger gjennom de ulike særforbundene, masse kameraderi, masse dobbeltroller og masse dilemmaer, sier Mads Kaggestad.

— Det blir spennende å se hvilke forbund som inviterer hvem, og hvordan i all verden de har tenkt å vurdere hver sak for å bevise uskyld, legger han til.

Antidoping Norge: - Setter store krav til særforbundene

Antidoping Norge var søndag sterkt kritisk til det de mener er ansvarsfraskrivelse fra IOC.

På spørsmål om hva de tenker om at flere særforbund allerede har gitt russiske utøvere klarsignal, svarer assisterende daglig leder Frode G. Hestnes følgende:

— Vårt standpunkt er som vi har kommunisert. Hvis særforbundene velger å sende utøvere videre til OL, får vi håpe de har gjort grundige vurderinger i forkant. Dette setter store krav til disse særforbundene. De må svare, og de må ta ansvaret for at det faktisk skjer.

- Hva kan man egentlig bevise i løpet av 12 dager?

— De kan bevise det hvis utøverne har stoffer i kroppen nå. Det man ikke kan bevise, er om man har brukt dopingmidler tidligere, som fortsatt har effekt. Jeg vil si at det er et skritt på veien til at man setter strenge krav. Fristen fungerer bare i form av å ta en prøve av utøverne, så viser den det resultater den viser. Det som er viktig i løpet av de 12 dagene nå er at testingen foregår på et uavhengig laboratorium, sier Hestnes.

Under en pressekonferanse søndag fikk IOC-president Thomas Bach spørsmål om det korte tidsrommet før OL.

— Det er en veldig ambisiøs tidslinje, men vi hadde ikke noe valg, svarte Bach.